Gasztronómia

2010.12.12. 00:00

Mi lehet lepény, lap és chips? A tortilla

Attól függően, hogy melyik országban esszük, a tortilla lehet magas burgonyás lepény, lapos, feltekerhető lepény, vagy ropogós, kukoricás chips is.

Mindmegette.hu

Tortilla

A tortilla (ejtsd: tortijja) szó jelentése a spanyol „torta” szóból ered, mely kerek süteményt jelent. Amikor a spanyolok rátaláltak az aztékok által készített lapos kenyérre, tortillának, kis tortának kezdték hívni. A mexikóiak évszázadok óta fogyasztják, és egyre népszerűbb azokban az országokban, ahol a mexikói ételeket szeretik. Belőle készül a tacos (általában kemény kukorica torilla megtöltve mindenfélével), a burritos (hasonló, de feltekerve), az enchilladas (ez is fel van tekerve és meg van töltve, de meg is sütik szószban).

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Tortilla lapok - kedvünk szerint tölthetők
[/caption]

Tortilla de patatas – ahogy a spanyolok eszik

A tortilla sok helyen egy kerek, többrétegű omlett, mely burgonyával készül, és sütőben vagy serpenyőben sül. Spanyol bárokban gyakran láthatjuk az étlapon a tortilla de patatas-t. Ez vékonyra szeletelt vagy kis kockára vágott burgonya, melyet olívaolajban párolnak, majd felvert tojással, fűszerekkel összesütnek. Akkor jó az állaga, ha alul és felül ropogósra sült, középen pedig puha, krémes. Rengeteg változata létezik.

A tortilla lapról és fajtáiról valamint a chipsről cikkünkben olvashatsz >>>

További tortilla receptek >>>

Enchilada receptek >>>

Mexikói ételek a Mindmegettén >>>

Mindmegette.hu Tortilla lapok - kedvünk szerint tölthetők -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva