2010.12.13. 00:00
Rugelach – az askenázi csodasütemény
A kultúrákon és földrészeken átívelő kulináris hagyományok sokszor olyan elevenek a mindennapokban, hogy nem is veszünk tudomást róluk. A reggelihez elfogyasztott kifli kapcsán pl. kinek is jutna eszébe az osztrák pékekről, a török időkről vagy a magyar kávéházakról elmélkedni?
Édes kis kiflike
Az édes tölteléket rejtő pozsonyi kifli, vagy a sokféle formában készülő hókifli számos családban része a karácsonyi sütemény-repertoárnak. Van azonban egy csodálatos, édes kis kiflire emlékeztető téli apróság, amely a 20. században az USA-ban lett igazán népszerű, de gyökerei a közép-európai zsidó konyhákig nyúlnak vissza. Hogy pontosan mely országéihoz? A sok egymásra gyakorolt hatás következtében nehéz lenne megmondani – a tengerentúlról szemlélve pedig ezen konyhák egymástól különböző vonásai közel sem tűnnek olyan markánsnak.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Rugelach
[/caption]
Kis tekercsek
A rugelach jiddis szó, jelentése mégsem egészen egyértelmű. Ha a végéről nézzük: az „-ach” végződés többes számra utal, míg az „el” kicsinyítő képző, a „rug” pedig a jiddis „rog” vagyis „sarok”, illetve más magyarázat szerint: „tekercs” szóra vezethető vissza. Ezen etimológia alapján tehát kis sarkokat vagy tekercseket jelent. Ha azonban a szó gyökere a „rugel”, akkor királyi jelentést nyer a szó – ez persze sokkal inkább utalhat fenséges ízére. Az eredete persze nem csupán nyelvi, hanem földrajzi értelemben is érdekes: nagy valószínűség szerint valahol egy galíciai stetlben készülhetett először rugelach (hogy a nyelvi zűrzavar fokozódjon: a lengyel „rogal” szó szarvat jelent).
Mindmegette.hu Rugelach -->