Gasztronómia

2010.12.23. 00:00

Szaloncukor házilag

Ha nálatok is a családi hagyomány része a fáról való szaloncukor dézsmálás, érdemes lehet idén a bolti szaloncukor helyett inkább otthon elkészíteni.

Mindmegette.hu

A szalonczukkedli

Az átlag magyar család ilyenkor decemberben két kiló szaloncukrot vesz, ez olyan kétszáz darab. Ha négytagú családdal számolunk, ez fejenként ötven cukor. Ha belegondolok, régen december elejétől január közepéig naponta kettő simán lecsúszott (nem, idén nem fog, szent fogadalmat tettem, hogy nem engedek a csábításnak). Napi kettővel számolva, az legalább nyolcvan. Ha esetleg nem ettem minden nap, megvan az országos átlag. A szaloncukor óriási biznisz, több millárd forintot költünk rá.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szaloncukor
[/caption]

A bolti

Az aluljárókban kapható szaloncukor ellenőrizhetetlen, nemcsak az összetevők, de a szavatosság és a gyártási körülmények szempontjából is. Ha mégis boltban vesszük, részesítsük előnyben a dobozost és a magasabb minőséget. A zacskósok a nagy dobozok alján összeroppannak, gyorsan kiszáradnak. Mindenképpen nézzük meg a címkét. Nem biztos, hogy érdemes megvenni, ha szinte csak cukrot, aromát és színezéket tartalmaz.

A rengeteg szaloncukor recept mellett sokmindent megtudhattok a házi szaloncukorról cikkünkből >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva