Gasztronómia

2010.12.31. 00:00

Új év - ujjétek

Nem is kell evőeszközt kitenni, esetleg kis tányérokat és szalvétát előkészíthetünk, tálalással nem kell foglalkozni. Adjunk mellé bólét - és teljes az önkiszolgálás. Így a házigazda is vígan bulizhat.

Mindmegette.hu

Ujjal enni

A finger food (ejtsd fingöfúd, szó szerint: ujj étel) azaz falatka, ujjétek avagy vendégváró annyiban különbözik a többi ételtől, hogy elfogyasztásához nincs szükségünk késre, villára, kanálra, evőpálcikára és hasonló alkalmatosságokra. Elég az ujjainkat használni. Ezen az alapon a világ néhány országában szinte kizárólag finger foodon élnek, hiszen például Indiában gyakorlatilag csak kézzel esznek.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Ujjal esszük őket
[/caption]

A rokonság

A finger food nagy nemzetközi pereputtyal rendelkező ételfajta, néhány rokon: az hors d''œuvre (ejtsd: ordövr) előétel a franciáknál, tapas (ejtsd: tapasz, falatka) a spanyoloknál, meze Görögországtól Örményországig és az arab világban, zakuszki az oroszoknál. A modern gasztronómia ismeri még az amuse bouche (ejtsd: aműzbus, szó szerinti fordítása a száj öröme), de ide tartozik a kínai dim sum (ejtsd: dimszum), de a sort hosszan lehetne folytatni.

Finger food variációk cikkünkben >>>

Mindmegette.hu Ujjal esszük őket -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva