2011.02.01. 00:00
A fánk
A szalagos fánk illatos és lágy, a csöröge pedig roppanós, de mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral. Itt a fánk szezonja, tessék, tessék!
Hagyományok
A farsanghoz kapcsolódó szokások – a busójárás, a jelmezbálok és a nagy lakomák – többsége (általában) februárra tevődik. A bálokon, mulatságokon nemcsak díszes ruhakölteményekkel, hanem a magyar konyha hagyományos receptjeivel is találkozhatunk. A legtöbb helyen ilyenkor a zsíros ételeket és a bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak farsang idején.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A gyerekek is imádják
[/caption]
Mágikus fánkerő
A bőséges kínálatban persze országszerte megjelennek az édességek, és sehol sem hiányozhat a farsangi időszak jellegzetes finomsága, a fánk, amelynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.
Külföldi kitekintés, fánksütés lépésről-lépésre cikkünkben >>>
Farsangi fánkok - válogatás sok-sok recepttel >>>
Farsangi fánkok - kicsit másképp >>>
Svájci farsangi csöröge - lépésről lépésre >>>
Mindmegette.hu A gyerekek is imádják -->