Gasztronómia

2011.02.01. 00:00

A fánk

A szalagos fánk illatos és lágy, a csöröge pedig roppanós, de mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral. Itt a fánk szezonja, tessék, tessék!

Mindmegette.hu

Hagyományok

A farsanghoz kapcsolódó szokások – a busójárás, a jelmezbálok és a nagy lakomák – többsége (általában) februárra tevődik. A bálokon, mulatságokon nemcsak díszes ruhakölteményekkel, hanem a magyar konyha hagyományos receptjeivel is találkozhatunk. A legtöbb helyen ilyenkor a zsíros ételeket és a bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak farsang idején.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A gyerekek is imádják
[/caption]

Mágikus fánkerő

A bőséges kínálatban persze országszerte megjelennek az édességek, és sehol sem hiányozhat a farsangi időszak jellegzetes finomsága, a fánk, amelynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.

Külföldi kitekintés, fánksütés lépésről-lépésre cikkünkben >>>

Farsangi fánkok - válogatás sok-sok recepttel >>>

Farsangi fánkok - kicsit másképp >>>

Svájci farsangi csöröge - lépésről lépésre >>>

Csöröge sósan és édesen >>>

 

Mindmegette.hu A gyerekek is imádják -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva