2011.01.06. 00:00
Armagnac, ami brandy, de nem konyak
Gyönyörű borostyán szín, telt, gyümölcsös ízek, vacsora után fogyasztják.
Armagnac
Az armagnac (ejtsd: armanyak) 40-50% körüli alkoholtartalmú, sötétbarna színű ital. Egyszeri desztillálással készül, tölgyfa hordókban érlelik. Édességek mellé vagy étkezés után, 12-18 fokon fogyasztandó, a konyakos pohárhoz hasonló elkeskenyedő pohárban. A 14. századtól készítik, de a 18. századig csak helyben ismerték.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Antik Armagnac
[/caption]
Mi a különbség a konyak és az armagnac között?
Egyszerű a válasz. Minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak. A konyakot csak Cognac városában készítik. Az armagnac is brandy, de gyengébb, mint a konyak, és a fő különbség, hogy csak egyszer desztillálják, így az alapvető ízek jobban érezhetők. Erősebb ízhatású és sötétebb is, mint a konyak.
Az Armagnac minőségvédelméről, földrajzáról cikkünkben olvashattok >>>