Gasztronómia

2011.01.22. 00:00

Árpagyöngy, alias gersli

Leginkább a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismerjük, pedig rendkívül sokoldalú gabonaféle. Készíthetünk belőle köretet, rizottót, kását, de dúsíthatunk vele főzelékféléket. Nem drága és nagyon finom.

Mindmegette.hu

Gersli a világban

A zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, rendszeresen kerül belőle a sóletbe, de levesekben is gyakran előfordul. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azoknál a népcsoportoknál, ahol a gersli alapvető élelmiszer, a szívproblémák és szívbetegségek szinte egyáltalán nem léteznek.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Gersli, levesben
[/caption]

Mihez használjuk?

Az árpagyöngyör érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatot árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek, amit a régi askenázi zsidó konyhában péntektől főztek a lassan kihűlő kemencékben, hogy a szombati pihenőnapon már ne kelljen a konyhában sürgölődni.

Cikkünkből mindent megtudhattok az árpáról és arról is, hogy mi mindenre használható az árpagyöngy >>>

Gerslis receptek >>>

Árpagyöngyös receptek >>>

 

 

 

Mindmegette.hu Gersli, levesben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva