Gasztronómia

2011.01.27. 00:00

Fokhagyma, a boszorkányűző

A világ szinte minden konyhájának megkerülhetetlen fűszere, amely nem csak ízt ad az ételeinknek, hanem gyógyítja, erősíti annak fogyasztóit.

Mindmegette.hu

Honnan származik?

A liliomfélék családjába tartozó fokhagyma nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából származik, ahonnan gyorsan terjedt minden irányban – nyugat felé a Földközi-tengeren, keletre Kína irányába és délnek, Indiába. A meghódított területeken birtokba vette a konyhát, felülírta az addigi recepteket, és a gyógyításból is kivette a részét.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Fokhagymát, de sokat!
[/caption]

Kis fokhagyma-történelem

A nagyjából 6000 éves múltra visszatekintő fűszernövényt az egyiptomiak annyira szerették és olyan fontos volt számukra, hogy a múmiák mellett a sírokban agyagból készült fokhagymafejeket helyeztek el. A tudósok Tutankhamen sírjában is találtak ilyen agyagfokhagymákat. Egy i.e. 1500 környéki papiruszból az is kiderül, hogy nem csak a túlvilági csomag részeként alkalmazták a fokhagymát, hanem igen sok betegség kezelésére is. A daganatos megbetegedések és a szívbetegségek kezelése mellett, az általános erőnlét javítására is használták. A Nagy Kheopsz piramisát építő rabszolgák étrendjében is helyet kapott a fokhagyma. Még Hérodotosz is megemlékezett róla, hogy a piramis falain feljegyzésre került a munkások fokhagymafogyasztása.

Cikkünkből mindent megtudhattok történelméről, arról, hogy miért is ilyen illatos, hogy miért éri meg jól bevásárolni belőle és hogy mire használhatjuk a konyhában >>>

Fokhagymás receptek >>> 

Nagyon fokhagymás receptek >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva