2011.01.27. 00:00
Fokhagyma, a boszorkányűző
A világ szinte minden konyhájának megkerülhetetlen fűszere, amely nem csak ízt ad az ételeinknek, hanem gyógyítja, erősíti annak fogyasztóit.
Honnan származik?
A liliomfélék családjába tartozó fokhagyma nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából származik, ahonnan gyorsan terjedt minden irányban – nyugat felé a Földközi-tengeren, keletre Kína irányába és délnek, Indiába. A meghódított területeken birtokba vette a konyhát, felülírta az addigi recepteket, és a gyógyításból is kivette a részét.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Fokhagymát, de sokat!
[/caption]
Kis fokhagyma-történelem
A nagyjából 6000 éves múltra visszatekintő fűszernövényt az egyiptomiak annyira szerették és olyan fontos volt számukra, hogy a múmiák mellett a sírokban agyagból készült fokhagymafejeket helyeztek el. A tudósok Tutankhamen sírjában is találtak ilyen agyagfokhagymákat. Egy i.e. 1500 környéki papiruszból az is kiderül, hogy nem csak a túlvilági csomag részeként alkalmazták a fokhagymát, hanem igen sok betegség kezelésére is. A daganatos megbetegedések és a szívbetegségek kezelése mellett, az általános erőnlét javítására is használták. A Nagy Kheopsz piramisát építő rabszolgák étrendjében is helyet kapott a fokhagyma. Még Hérodotosz is megemlékezett róla, hogy a piramis falain feljegyzésre került a munkások fokhagymafogyasztása.
Nagyon fokhagymás receptek >>>