2011.01.30. 00:00
Gazdaságosan, finomat, krumpliból
Minden rendszeresen főző háziasszony konyhájának elmaradhatatlan tartozéka nagyjából 3 kg krumpli.
A krumpli a negyedik
A világ főterményei között a krumpli a - dobogó utáni - negyedik helyet foglalja el a rizs, a kukorica és a búza mögött.
A krumpli amerikai és európai történelmében ugyanaz a rege megjelenik. Ezek szerint az ehetetlennek ítélt levelű, szárú és virágzatú növényt a dühödt gazdák kirángatták a földből, s máglyára vetették. Aztán a sülő gumó illata nyitotta fel a szemüket. Az édeskés, csábító illat győzte meg őket arról, hogy a burgonya igenis ehető.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Héjában sütve, fokhagymás tejföllel extragyors meleg vacsora
[/caption]
Peruban, ahol az inkák már termesztették a burgonyát, közel 1000 kecsua szó létezik a krumplira és annak fajtáira.
A krumpli rendkívül sokoldalúan elkészíthető, leves, saláta, főétel, desszert, sós sütemény is készíthető belőle.