Gasztronómia

2011.01.30. 00:00

Gazdaságosan, finomat, krumpliból

Minden rendszeresen főző háziasszony konyhájának elmaradhatatlan tartozéka nagyjából 3 kg krumpli.

Mindmegette.hu

A krumpli a negyedik

A világ főterményei között a krumpli a - dobogó utáni - negyedik helyet foglalja el a rizs, a kukorica és a búza mögött.

A krumpli amerikai és európai történelmében ugyanaz a rege megjelenik. Ezek szerint az ehetetlennek ítélt levelű, szárú és virágzatú növényt a dühödt gazdák kirángatták a földből, s máglyára vetették. Aztán a sülő gumó illata nyitotta fel a szemüket. Az édeskés, csábító illat győzte meg őket arról, hogy a burgonya igenis ehető.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Héjában sütve, fokhagymás tejföllel extragyors meleg vacsora
[/caption]

Peruban, ahol az inkák már termesztették a burgonyát, közel 1000 kecsua szó létezik a krumplira és annak fajtáira.

A krumpli rendkívül sokoldalúan elkészíthető, leves, saláta, főétel, desszert, sós sütemény is készíthető belőle.

Mindent megtudhatsz cikkünkből, amit a krumpli történetéről tudni érdemes, nem beszélve a rengeteg receptről. >>>>

 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva