2011.01.11. 00:00
Jojózol?
Dietetikusok adatai szerint a jojó-effektus a fogyókúrázók 95%-át érinti. A jojó okaira a válasz az evolúció és a biológia alapvető folyamataiban rejlik.
Mi a jojó-effektus?
A jojó-effektus ciklikus folyamat, melynek során a kívánt fogyás után a kilók gyors visszaszedése, sőt további súlygyarapodás történik. A fogyási ciklusban az ember sikeresen leadja a kilókat, de a leadott súly igen gyorsan újra visszatér. A „jojó-effektus” kifejezés Kelly D. Brownellnek köszönhető, aki az elhízással foglalkozik a Yale Egyetemen, és akit egyébként 2006-ban a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott a Time hetilap.
A jojó biológiája
Az emberi szervezet felkészült az éhezésre, a zsírsejtek segítségével vészeljük át a táplálékszegény időszakokat, itt rakódik le a szénhidrátfelesleg. A zsírsejtek egy hormont termelnek, ez a leptin hormon.
Amikor magas a leptinszintünk, nem érzünk éhséget. Ha koplalni kezdünk, csökken a zsírmennyiségünk, és ezzel együtt a leptinszint, ekkor a pajzsmirigy lassítani kezdi a szervezet anyagcseréjét, és először az izmokból vonja ki a fehérjét, majd a zsírtartalékok következnek. Ha eddig eljutunk, már komoly éhségérzettel figyelmeztet a szervezet: a tartalékokat fel kell tölteni.
Amikor újra enni kezdünk, a zsírsejteket töltjük először, sőt a szervezet a jövőre is igyekszik felkészülni, túltölti a készleteket, így kevesebb bevitt tápláléktól is növekedni kezd a testsúly.
Hogyan kerüljük el? Cikkünkből kiderül...
Diétás receptek jojózóknak >>>
Karfiol, brokkoli, kelbimbó (kenyér és tészta helyett) >>>
Krémlevesek (de a tejszínnel vigyázzunk) >>>
Tudnivalók, különlegességek zöldség gyümölcs témakörben >>>
További olvasnivaló diéta témában >>>