Gasztronómia

2011.01.18. 00:00

Nők a konyhában – ismeretlen és ismerős legendák régről és napjainkból

Manapság természetes, hogy a háztartások többségét nők vezetik, a tv-képernyőről mosolygó női szakácsok készítenek ínycsiklandó fogásokat, de óvodai, iskolai, egyetemi menzák fazekai mögül is jobbára szakácsnőkre emlékszik majd’ mindenki. A csúcsgasztronómia prominensei között azonban ma is ritkábban fordulnak elő hölgyek, mint urak.

Mindmegette.hu

Ritkán említik a nőket

 A 17. századtól Európa-szerte az arisztokrata, majd nagypolgári háztartásokban „főzésre alkalmazott személyzet női tagjaiként” vagy egyszerűen „szolgálókként” definiálták őket, akik tehetségüktől és kreativitásuktól függetlenül a konyhai hierarchia végén helyezkedtek el, s alig maradt írott forrás, mely érdemben említené őket.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Nők a konyhában a 16. században
[/caption]

Ha szakács, akkor férfi

Igazi presztízse a szakácsoknak volt. Híres férfiak szakácsművészetéről (az ókortól a 19. század végéig csak néhány közismert nevet említve) Apiciustól Maestro Martinón át Leonardo da Vincin keresztül – akiről talán kevesen tudják, hogy remek szakács is volt – egészen Antonin CarÈme-ig vagy Auguste Escoffier-ig számos írásos bizonyíték maradt fenn. A 20. és 21. századi kiválóságok felsorolása pedig több oldalt igényelne! 

Cikkünkből minden kiderül a női szakácsokról! Gasztronómia női szemmel >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva