2011.01.18. 00:00
Nők a konyhában – ismeretlen és ismerős legendák régről és napjainkból
Manapság természetes, hogy a háztartások többségét nők vezetik, a tv-képernyőről mosolygó női szakácsok készítenek ínycsiklandó fogásokat, de óvodai, iskolai, egyetemi menzák fazekai mögül is jobbára szakácsnőkre emlékszik majd’ mindenki. A csúcsgasztronómia prominensei között azonban ma is ritkábban fordulnak elő hölgyek, mint urak.
Ritkán említik a nőket
A 17. századtól Európa-szerte az arisztokrata, majd nagypolgári háztartásokban „főzésre alkalmazott személyzet női tagjaiként” vagy egyszerűen „szolgálókként” definiálták őket, akik tehetségüktől és kreativitásuktól függetlenül a konyhai hierarchia végén helyezkedtek el, s alig maradt írott forrás, mely érdemben említené őket.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Nők a konyhában a 16. században
[/caption]
Ha szakács, akkor férfi
Igazi presztízse a szakácsoknak volt. Híres férfiak szakácsművészetéről (az ókortól a 19. század végéig csak néhány közismert nevet említve) Apiciustól Maestro Martinón át Leonardo da Vincin keresztül – akiről talán kevesen tudják, hogy remek szakács is volt – egészen Antonin CarÈme-ig vagy Auguste Escoffier-ig számos írásos bizonyíték maradt fenn. A 20. és 21. századi kiválóságok felsorolása pedig több oldalt igényelne!
Cikkünkből minden kiderül a női szakácsokról! Gasztronómia női szemmel >>>