Gasztronómia

2011.01.02. 00:00

Osso buco, avagy a lyukas csont

Lyukas csont. Körülbelül ezt jelenti a kifejezés. Igazában velőscsontról van szó, de itt nem a velő, hanem a csont körüli hús a fontos.

Mindmegette.hu

Igazi olasz

Valójában egy remek olasz étel, Itálián belül is Lombardia (Milánó) és  Toscana (Firenze) az igazi hazája. A velőt is megesszük persze, ha van benne, de ez a kalória– és koleszterinszempontból bűnös rész itt minimális adagban fordul elő, ettől nem kell rossz lelkiismeretünk legyen.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Lyukas csont
[/caption]

Nem leves, hanem hús

Most jelent meg magyarul egy nagyon sikeres olasz szerzőnő, Carla Bardi  Klasszikus olasz konyha című szakácskönyve. Csak dicsérni tudom, kitűnően ír le 170 valódi olasz receptet, érthetően, utánacsinálhatóan. Egy nagy bakit találtam csak első átnézésre az egészben, mégpedig az osso buco oldalán. A fordító, nyilván tudatlanoknak elmondandó, mit is takar az elnevezés, aláírta: velőscsont-leves. Szegény biztos jól tud olaszul, de ilyet még nyilván életében nem evett, mert ez bizony nem leves, hanem egy remek húsétel.

A részletes elkészítésről cikkünkben olvashattok >>>

További osso buco receptek >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva