Gasztronómia

2011.01.04. 00:00

Polenta… vagy puliszka?

Kétség sem fér hozzá, hogy a burgonya, a rizs és a tészta a legelterjedtebb köretek hazánkban, amelyek mögé lassan felzárkóznak a különféleképpen elkészített zöldségek. De van egy régi, nagy kedvenc, amely méltatlanul volt mellőzött néhány évtizedig...

Mindmegette.hu

Lágyan

Készíthetjük lágyan, sajttal és túróval megszórva, tejföllel meglocsolva 15 perc alatt elkészül. Persze tehetünk rá szalonnapörcöt vagy sült hagymát is, nem fogja elrontani. Vannak, akik az édes-lágy variációra szavaznak, ők egy tálka hideg tejbe mernek egy nagy kanálnyit, és cukorral megszórva kanalazzák.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Grillezett polenta
[/caption]

Sűrűbben

Ha kicsit keményebbre, sűrűbbre főzzük, rétegezhetjük sütőtálba spenóttal és túróval, paradicsomraguval és juhtúróval, de akár maradék pörkölttel vagy lecsóval, húsos raguval is. Ha a tetejét megszórjuk egy kis reszelt sajttal, majd a sütőben pirosra sütjük, tortaként szeletelhetjük a látványos és finom puliszkarakottast.

Keményen

Ha egészen sűrűre főzzük és lehűtjük, formázhatjuk akár lepénykékké, korongokká, de kiönthetjük még melegen tepsibe, és utána kockázhatjuk, vághatjuk háromszögekre. A masszába tehetünk egy kevés reszelt sajtot is, így amikor feldarabolt puliszkalepényeken sütőben vagy kevés vajon megpirítjuk, szinte önmagában, fokhagymás tejföllel fogyaszthatjuk, de persze adhatjuk köretnek is. 

Ha kellően fűszerezzük a még meleg puliszkát, majd torta- vagy pitefomába öntjük, és úgy sütjük meg, salátával fogyasztva egyszerű, olcsó és könnyű ebédet, vacsorát kapunk.

Szokások, receptek, variációk cikkünkben >>>

Puliszkareceptek még >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva