2011.01.03. 00:00
Új év – régi klasszikus: az almás pite dicsérete
Az év elején sokféle értelemben időszerű megvizsgálni a régi-új alapokat, a kiindulópontokat a mindenkori újrakezdéshez.
Ha van igazán remek házi sütemény, ami nagyon egyszerűen, kezdő háziasszonyok/háztartásban serénykedő urak számára is sikerrel készíthető, lehetetlen ellenállni neki, s valahogy mindig az otthonra emlékeztet, s nincs még egy tája a világnak, ahol olyannyira ízlene, mint itthon, akkor az az almás pite.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A pesti almáslepény
[/caption]
Alma, citrom, fahéj...
Háztartásonként változik az elkészítése. Ki reszelve, ki szeletelve, ki párolva, ki nyersen helyezi a tölteléket a két lap közé, Még abban is vannak különbségek, hogy megszórja-e készítője mandulával, dióval, morzsával az alsó tésztaréteget, vagy sem, szór-e az almára fahéjat, tesz-e bele reszelt citromhéjat, mazsolát, s milyen vastagságúra nyújtja az omlós tésztát. Melynek elkészítése és összetevőinek száma, aránya legalább akkora változatosságot mutat, mint az alma előkészítésének kérdése! Megkeni-e a tetejét tojással vagy sem, megszórja-e mandulalapokkal vagy sem…
Mit írnak a régiek az almáspitéről? Hogy készül Habliliom tökéletes almása? Cikkünkből kiderül >>>
Almás piték a Mindmegettén >>>