Gasztronómia

2011.02.12. 00:00

Az örökzöld rozmaring

Az ókorban gyógyászati célokat szolgált, ma már inkább az íze miatt fogyasztjuk.

Mindmegette.hu

Már a múmiák is

A Földközi-tenger térségében és Portugáliában őshonos rozmaring használata nem meglepő módon az ókori egyiptomiakig nyúlik vissza. Az egyiptomiak az ételeik ízesítése mellett a fáraó múmiája mellé bekészített túlvilági túlélőkészlethez is tettek pár ág rozmaringot. Az egyiptomiak után a görögök, majd a rómaiak is előszeretettel használták, mind kulináris, mind gyógyászati célokra ezeket az aromás örökzöld leveleket.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Rozmaring krumplival
[/caption]

Rozmaring a konyhában

A rozmaringot a gasztronómia területén először a fahéjhoz hasonlatos tulajdonságai miatt – miszerint a kevésbé friss hús romlott szagát képes elfedni – kezdték el használni, és amikor a higiéniai körülmények javultak, a rozmaring nem kopott ki a konyhákból, sőt a nyár elképzelhetetlen nélküle. Leggyakrabban húsokhoz használjuk. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig bármilyen húshoz érdemes adni. A raguk mellett az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de gyakorta használjuk zöldségekből készített levesek, főzelékek, salátát ízesítésére is.

Cikkünkből mindent megtudhattok a rozmaringról >>>

Rozmaringos receptek >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva