Gasztronómia

2011.02.21. 00:00

Baguette – a hosszúkás, friss fehérkenyér

Mára Franciaország egyik szimbólumaként vált ismertté ez a könnyű, ropogós fehérkenyér.

Mindmegette.hu

Baguett otthon

Bár idehaza is egyre több helyen kaphatók baguette-re emlékeztető kenyerek, kis szerencsével (nem csekély összegért) valódi példányok is – egy átlagos felszereltségű konyhában, kenyérsütő-gép használata nélkül, hagyományos sütőben is könnyedén készíthet bárki illatos és ropogós baguette-et, mely messze felülmúlja a készen kapható termékek majd’ mindegyikét!

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Baguette
[/caption]

Luxuskenyér

Kevés csábítóbb illat lengheti be a konyhát, mint a frissen sült kenyéré. A ma sokféle fűszerezéssel és variációban ismert baguette egyike az európai pékségek viszonylag fiatal termékeinek. Már csak azért is, mert hosszú ideig nehéz, kerek fekete vagy barna kenyerek kerültek a széles néptömegek asztalára, hisz a fehér liszt csak az arisztokraták számára volt megfizethető. A legjobb minőségű fehérlisztből sütött hosszúkás kenyér a 18. századi Franciaországból ered, ahol pain de luxe vagy flÛte néven ismerték – a tömege 12 és 25 dkg között volt. A baguette jelenlegi formáját a 19. század folyamán nyerte el. Standard méretei: 70 cm hosszú, 6 cm magas és 30 dkg tömegű. Eleinte Párizsban, valamint francia nagyvárosokban került piacra, de a 20. század elején már nemcsak a franciák, hanem Európa más országainak lakói is ismerték és fogyasztották – persze már a napóleoni háborúk idején eljutott a hosszúkás kenyér a mai Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia területére, ez azonban messze volt a ma ismert könnyű baguette-től.

A baguett történelméről, a pontos elkészítésről és a részletes receptről cikkünkben olvashattok >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva