Gasztronómia

2011.02.08. 00:00

Fekete, fehér, tarka - avagy a csodás szárazbab

A bab az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. Ez a piciny - rostban, fehérjében gazdag, könnyen eltartható - zöldség a téli konyha egyik legfontosabb energiaforrása volt évezredeken keresztül, és mind a mai napig igen fontos alapanyaga a világ konyháinak.

Mindmegette.hu

Babtörténelem

Az amerikai kontinensen a bab nagy múltra tekint vissza. Nagyjából 6000 évvel ezelőtt itt jelentek meg az első babültetvények. Peruban és Mexikóban találtak ilyen korú régészeti leleteket. A zöldség fontosságát jelzi, hogy az egyiptomiak a fáraók sírjaiba is helyeztek babot, hogy a nagyhatalmú megfelelő ellátásban részesüljön a túlvilágon is.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Isteni bableves
[/caption]

Babfőzés

A szárazbabhoz főzés közben ne adjunk sót vagy ecetet, citromot, esetleg bort, mivel ezektől a bab nehezebben puhul és egy óvatlan fűszerezéssel vagy ízesítéssel megnövelhetjük a főzési időt. A sót, citromot és a többi ízesítőt csak akkor adjuk a babhoz, amikor már majdnem elkészült.

Egytálételek, minestrone, indiai ragu babból és persze nagy kedvencünk a bableves... >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva