Gasztronómia

2011.02.02. 00:00

Finomságok cukrászkrémmel

A krémes sütemények sokak kedvenc desszertjei közé tartoznak, az egyik legismertebb a krémes.

Mindmegette.hu

Angol krém

Krémeket természetesen nagyon régóta készítenek. A tejből vagy tejszínből, tojássárgájából készült úgynevezett angol krémet (eredeti nevén: a custard-t) már a 13. században ismerték Angliában. Igaz, hogy a fennmaradt recept tanúsága szerint mandulatej vagy mandulakrém adta az alapját, és nem édességként, hanem halakhoz, húsokhoz tálalták mártásként (cukrot nem tartalmazott).

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Rengeteg vaníliával készül a cukrászkrém
[/caption]

A franciás krém és egy kis történelem

Cukorral és kukoricakeményítővel vagy liszttel dúsított változata a ma is népszerű cukrászkrém, elegáns lánykori nevén: crÈme pâtissiÈre. Hogy ki és mikor készítette elsőként, nehéz volna kideríteni, az azonban biztos, hogy továbbfejlesztésében és népszerűsítésében fontos szerepet játszott Marie-Antoine CarÊme (1783 vagy 1784-1833), a gasztronómia történetének egyik legnagyobb alakja. Neve szinte egybeforrt az ínyenckonyhával. I. Sándor orosz cárt éppúgy elkápráztatta finomságaival, mint a későbbi IV. György angol királyt, de szolgálta az Esterházyakat és a Rotschildokat is. Számos könyvéből a francia gasztronómia hihetetlen gazdagsága és történetének fontos állomásai is megismerhetők. Sokan hozzákötik az első Éclair fánk elkészítését, de pl. ő fejlesztette ki a cukrászkrémből a klasszikussá vált crÈme bavarois-t, mely igazán a 19. században terjedt el világszerte.

További krémes érdekességek, részletes recept, leírással cikkünkben >>>

Minden, ami krémes >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva