Gasztronómia

2011.02.15. 00:00

Halra fel!

Fiúbloggereink nehezményezik, hogy az európai átlaghoz képest milyen kevés halat fogyasztunk, pedig roppant egészséges, sokféle módon készíthető eledel.

Mindmegette.hu

Horgászzsákmány

Klottgatyás, dorkós gyermekkoromban hasonszőrű társaimmal, egyetemmel rettegett rabsica voltam a Répcének, Kőrisnek és minden „kövécsgödörnek” kies nagyközségemnek, azóta várossá nemesedett szép Répcelak határában. Igaz, valamire való horgászzsákmánnyal nem dicsekedhetek, a paptetűn (Vágó durbincs – Acerina cernua), és néhány életunt kárászon (Carassius carassius) kívül más hal nem akaszkodott fel a horgomra, de azért ifjúságom örök élményei édesapám horgászbarátai által asztalunkra származtatott kövér potykák, kisportolt csukák és néha-néha egy-egy kapitális harcsa a Rába Nicki gát feletti holtágaiból…
Jó volt, no!

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Grillezett lazac
[/caption]

Indulás a kályhától

Az édesvízi és a tengeri halak már a földművelés és az állattenyésztés kialakulása előtt fontos szerepet töltöttek be az ember étrendjében. A hal rengeteg fehérjét és vitamint tartalmaz, könnyű megfogni (nem kellett ölre menni érte, mint a barlangi medvével), és az elkészítése sem olyan bonyolult. Igaz, még Prométheusz bátyánk előtt biztosan nyersen fogyasztottuk, bár ez a jó szokásunk azóta sem változott sokat – ettetek már sushit? Marha jó, higgyétek el!

Haltudnivalók és receptek cikkünkben >>>

Halas receptek a Mindmegettén >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva