Gasztronómia

2011.02.23. 00:00

Pórés finomságok

Édeskés ízű, a hagymánál, fokhagymánál kevésbé csípős hagymaféle, melynek egyes fajtái teljesen télállóak.

Mindmegette.hu

Rövid póréhagyma történelem

Valószínűleg a gyöngyhagymából nemesítették évezredekkel ezelőtt. Hazánkban a 16. századtól van jelen, spanyolhagymának és párhagymának is hívták. Fogyasztották már az asszírok, kínaiak, egyiptomiak is. Kheopsz fáraó póréhagymacsokrot ajándékozott a legbátrabb harcosoknak, Néró császárt pedig egyenesen póréfalónak nevezték, annyira szerette a póréhagymát.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Póréhagyma, a torokgyógyszer
[/caption]

Póré, a jelkép

Walesnek azóta jelképe, mióta egy, a szászok elleni döntő csatában a harcosok egy-egy pórészálat tűztek a kalapjuk mellé, hogy így könnyen megismerjék egymást a csata hevében.  Így tesznek manapság is, március 1-én Szent Dávid napján a wales-iek: póréhagymát (és nárciszt) tűznek a ruhájukra.

Hogy milyen gyógyhatásai vannak a póréhagymának? És mit főzzünk belőle? Póréval töltött karaj, pórés zellerkrémleves és más isteni receptek cikkünkben >>>

Minden, ami a póréval kapcsolatos a Mindmegettén >>>

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva