2011.02.23. 00:00
Pórés finomságok
Édeskés ízű, a hagymánál, fokhagymánál kevésbé csípős hagymaféle, melynek egyes fajtái teljesen télállóak.
Rövid póréhagyma történelem
Valószínűleg a gyöngyhagymából nemesítették évezredekkel ezelőtt. Hazánkban a 16. századtól van jelen, spanyolhagymának és párhagymának is hívták. Fogyasztották már az asszírok, kínaiak, egyiptomiak is. Kheopsz fáraó póréhagymacsokrot ajándékozott a legbátrabb harcosoknak, Néró császárt pedig egyenesen póréfalónak nevezték, annyira szerette a póréhagymát.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Póréhagyma, a torokgyógyszer
[/caption]
Póré, a jelkép
Walesnek azóta jelképe, mióta egy, a szászok elleni döntő csatában a harcosok egy-egy pórészálat tűztek a kalapjuk mellé, hogy így könnyen megismerjék egymást a csata hevében. Így tesznek manapság is, március 1-én Szent Dávid napján a wales-iek: póréhagymát (és nárciszt) tűznek a ruhájukra.
Minden, ami a póréval kapcsolatos a Mindmegettén >>>