Gasztronómia

2011.03.21. 00:00

A camembert

A baguette és az Eiffel-torony mellett talán ez a lágy, kerek sajt egyike még a Franciaországot jellemző szimbólumoknak.

Mindmegette.hu

Hogyan fogyasszuk?

A camembert-t leggyakrabban magában, egy kevés kenyérrel, almával vagy más szezonális gyümölccsel, esetleg dió, pisztácia kíséretében, vagy balzsamecettel, mézzel megcsorgatva szokás fogyasztani. Az angolok előszeretettel olvasztják rá zöldségekre vagy fogyasztják más gratinírozott formában. A franciáknál népszerű a calvados-szal készített camembert. Ilyenkor napokra beáztatják a sajtot, majd ezután diós zsemlemorzsába forgatják.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Camambert sajt
[/caption]

Borok Camambert-hez

A camembert-hez társítható borok általában a vörösek (Kékfrankos, Pinot Noir), de bizonyos esetekben jól muzsikál egy kis pezsgővel vagy almaborral.A camembert sajtot nem csak magában vagy almaborból készített párlatba pácolva lehet fogyasztani, hanem olvasztva, rántva, mártásként elkészítve is kiváló. A camembert sajthoz jó fűszer a fokhagyma, illetve az zöldfűszerek közül a kakukkfű, a rozmaring és a bazsalikom. Nagyon kellemes egy kis rózsaborssal vagy szerecsendióval fűszerezve.

Részletes camambert történelem és receptek cikkünkben >>>

Receptek camembert sajttal >>>

Sajtokról még, még, még >>>


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva