Gasztronómia

2011.03.31. 00:00

Az ezerarcú gofri

Érdemes beszerezni egy gofrisütőt, hogy gyakran megörvendeztethessük családunkat és barátainkat a *kockás tésztacsodával*, amelyet édesen vagy sósan, azon belül számtalan variációban és ízesítéssel is készíthetünk.

Mindmegette.hu

Már az ókorban is gofriztak

A gofri minden híresztelés ellenére nem amerikai találmány, hagyománya az ókorig nyúlik vissza: már a görögök készítettek vaslapok közt sütött ostyákat. A középkori vásárokban pedig mozgóárusok kínálták, édességként.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Gofri, hamm, bekaplak
[/caption]

Az igazi a belga

A gofrinak nagyon sok fajtája van, *eredetiként* a belga gofriként ismert verziót szokták említeni, mivel a maihoz hasonló, bordázott formát egy belga kézműves találta ki a cukrászoknak, hogy a maradék tészta ne vesszen kárba. Más források szerint állítólag a XVIII. században a liége-i herceg szakácsa készített először ilyen édességet.

A forma méhkaptárra hasonlított, ennek a francia neve gaufre, és a mintázatba mézet csurgattak. Először édességként ették, de hamar rájöttek, hogy sósan elkészítve is finom.

Ha van kedvetek egy kicsit elmélyülni a világ gofrijaiban és az édes és sós gofrifajtákban, olvassatok velünk >>>

Ha kedvet kaptál, válogass gofri-receptjeink közül! >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva