Gasztronómia

2011.03.03. 00:00

Az újra felfedezett mangalica

Ősi fajta, amely majdnem kipusztult, szerencsére a 90-es években újra felfigyeltek rá. Fiúbloggerünk foglalkozik most vele.

Mindmegette.hu

Gátőr Dezsőné, született Mangal Ica

Lakcímkártya és személyi igazolvány nélkül csöves életmódot folytató nagy vagy kisebb disznó ő. Na, nem részeg disznó, mint sokan embertársaink közül, ő igazi coca, ráadásul pedigrével, és manapság reinkarnálódva. Szóval arról a magyar, elsősorban az alföldi tájakon őshonos, de sokáig feledés homályába veszett, manapság azonban újra népszerű sertésféléről lesz szó: a mangalicáról.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Mangalica
[/caption]

A mangalicat és a törökök

Tettestárs Mackós Miksa (lánykori nevén Dzsafi) barátom egy korábbi cikkében azt fejtegette, hogy hova tűnt Dezső… A gátőr disznaja pincebörtönében végezte be rózsaszín bőrében eltöltött életét. Dezső igazi magyar fajta volt, honos egész Magyarország területén, de a történelmünk fekete napjai során (jóval a feketevágások korszaka előtt), a török hódoltság idején kiment a divatból, hisz a török vallási okokból nem evett disznóhúst. Így a magyar paraszt malacból készített terméke veszített népszerűségéből, praktikumból átálltak szárnyasok tenyésztésére, hisz leleményes nép vagyunk, jég hátán is megélünk. 150 év elteltével a törökök összepakolták imaszőnyegeiket, kisbőröndjeiket és hazamentek. Padödős lányok énekelhették volna: Bye, bye, Jumurdzsák…

Ha további érdekességekre is kiváncsi vagy a mangalicával kapcsolatban olvasd el a cikk folytatását >>>

További receptek mangalicahússal >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva