Gasztronómia

2011.03.05. 00:00

Boeuf bourguignon, avagy a híres burgundi marharagu

Mióta bemutatták a Julie és Julia című filmet, észrevettem, hogy ismerőseim körében a hölgyek pörkölt helyett néha burgundi marhát főznek párjuknak.

Mindmegette.hu

Burgundi marha

A boeuf bourguignon (ejtsd: böf burginyon), vagyis a burgundi marha a nagy francia klasszikusok közé sorolható, és nem csak hogy az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, hanem az egyik legfinomabb is. Törődést csak az előkészítésnél igényel, és ha jó alapanyagokat használunk, szinte képtelenség elrontani.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A burgundi marharagu
[/caption]

A siker titkai

A húsválasztás nagyon fontos. Vehetünk hozzá lapockát, nyakat, de a pofahús is tökéletesen megfelel. Az a lényeg, hogy márványos húsrészt válasszunk, így nem fő szét darabokra, de omlós és puha lesz.

Az étel másik fő alapanyaga a bor. Gyorsan szeretném eloszlatni a kételyeket, és megnyugvást biztosítani azoknak, akik azt képzelik hogy csak burgundi borból lehet készíteni, és ha az nincs, akkor hozzá sem kezdhetnek. Ez tévedés! A burgundi marhát a vele együtt fövő kolozsvári szalonna, az apró gombafejek és a kisméretű hagymák együttes körítése miatt nevezik így, nem a felhasznált bor fajtája miatt. Nem az a cél, hogy feltétlen a burgundiai pinot noire vagy bordói cabernet sauvignon kerüljön bele, persze ellenkezni sem fog a marha, az biztos.

A recept és a cikk további része itt olvasható el >>>

Balázs francia cukkinis lepénye >>>

Balázs francia sonkás lepénye >>>

Balázs fordított

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva