Gasztronómia

2011.03.15. 00:00

Olajbogyó - bogyók közt az első

Kihagyhatatlan a görög salátából, de finom csak úgy magában csipegetve is. Lehet zöld, lila, fekete, létezik gömbölyű és hosszúkás változata.

Mindmegette.hu

Olajbogyó fajták

Több ezer fajtája ismert, csak Olaszországban 300 fajta olajfa él, és akkor még nem beszéltünk a spanyol, a görög, a szicíliai fajtákról. Az olajfa májusban virágzik, a bogyók június végétől kezdenek érni, majd fajtától függően novembertől januárig lehet szüretelni őket.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Olajbogyó feta sajttal
[/caption]

Kicsi és nagy, zöld és fekete

Az olajbogyókat lehet méret, forma, mag és héj tulajdonságok szerint is lehet kategorizálni. Méret szerint a 3-5 grammos bogyók közepes, az 5 grammnál nagyobb bogyók nagyméretűnek számítanak. Forma szerint gömbölyű és hosszúkás fajtákat különböztetünk meg, a gömbölyűek állítólag finomabbak. Az olajbogyó színe lehet zöld, bíbor, kékes, de egészen fekete is. Az érés kezdeti szakaszában zöldes, majd egyre sötétebb lesz, és az íze, textúrája is változik.

Addig is a Mindmegette összes olívabogyós receptjét itt találjátok >>>

Olajbogyó rajongóknak tapenade >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva