Gasztronómia

2011.03.16. 05:16

Szalonnázzunk!

Igazi XXI. századi mumus, a reform táplálkozás legnagyobb ellensége, a zsír esszenciája, a mindig csodálatos, soha meg nem unható, sokféleképp készíthető, önmagában vagy bármi mással ehető szalonna.

Mindmegette.hu

Már a kilencedik századtól szalonnázunk

A szalonna igen régi szereplője az emberiség gasztronómiai kultúrájának. Magyarország területén már az i.e. IX. század környékén folyt disznótartás, az ókori Rómában is ismertek és kedveltek voltak a disznóból készített húskészítmények és a szalonna, olyannyira, hogy Apiciusnál is többféle recept található az állat húsának elkészítésére és annak felhasználására.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Szalonna, mint díszítés
[/caption]

Ízesít és energiát ad

A római kort követően a középkorra a szalonna az európai paraszti étrend alappillérévé vált. A szalonna jelentősége abban rejlett, hogy viszonylag könnyen előállítható és sokáig tárolható volt, s nem számított drága alapanyagnak. A sovány, zöldséges ételeket könnyedén ízesítették és tették tartalmassá a szalonnával. 

Hogy lett a gazdagság jelképe? Mi a szalonna fővárosa? Milyen szalonnák vannak és mnden, amit a szalonnáról tudni érdemes cikkünkben >>>

Receptek szalonnával >>>

Receptek baconnel >>>

 

Mindmegette.hu Szalonna, mint díszítés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva