Hazait az asztalra!

2017.07.05. 12:02

Egyre népszerűbbek a magyar grilltermékek

Nemcsak a grillezés egyre kedveltebb Magyarországon, hanem az előre gyártott magyar grilltermékek is. Leginkább még mindig a sertés- és a baromfihúst keresik az emberek, de egyre több marhahús, hal és sajt kerül a sütőrácsokra.

A grillezés egyre népszerűbb hazánkban, a magyar élelmiszergyártók ezért arra törekszenek, hogy az egészségtudatos fogyasztók igényeinek is megfelelő, jó minőségű feldolgozott termékekkel legyenek jelen a piacon – mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a magyar grillezők cserébe egyre inkább a magyar termékeket részesítik előnyben.

Amíg 1934-ben egy háziasszony átlagosan napi 2,5 órát töltött el főzéssel, addig 2010-re ez az idő csupán nyolc percre csökkent – hangzott el még a NAK keddi sajtótájékoztatóján. A változást a feldolgozott élelmiszertermékek, közöttük például éppen az előre elkészített grillhúsok elterjedése idézte elő.

A grilltermékek piaca májustól szeptemberig a legélénkebb, fogyasztásuk – benne a félkész és a késztermékeké is – folyamatosan emelkedik. Míg korábban a nyári időszakban a bográcsozás és a szalonnasütés volt a legnépszerűbb, mára felzárkózott melléjük a grillezés is. Leginkább a sertés- és baromfihúsokat keresik az emberek, de egyre nagyobb a marhahús, a halak, a grillsajtok és a zöldségek hányada. A grillezéshez vásárolt legnépszerűbb termék a zsíros tarja, de ott van a nyomában a virsli és a grillkolbász is. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a magyar grilltermékek minősége kiváló, és megfelelő az ellenőrzésük is.

Elhangzott: a sertés- és baromfihús áfájának mérséklése kedvezően hatott a keresletre, jóllehet a világpiaci árak alakulása és a minimálbér, illetve a garantált bérminimum növekedése miatt a fogyasztók ma már nem feltétlenül tapasztalnak alacsonyabb árakat. Győrffy Balázs megjegyezte: áfacsökkentés nélkül valószínűleg ma mégis jóval drágábbak lennének ezek az élelmiszerek.

Az áfa mérséklése egyelőre csak a nyers sertés- és baromfihúst érintette, a félkész és késztermékeket nem. A sajtótájékoztató megszólalói ugyanakkor hangsúlyozták: a döntéshozók nyitottak arra, hogy utóbbiak is bekerüljenek a kedvezményezett termékek körébe. Felhívták a figyelmet arra, hogy 2018. január 1-jétől már a halhúsok is az ötszázalékos áfakulcs alá kerülnek.

Győrffy Balázs a hazai – így például a „Magyar termék” vagy a „Kiváló minőségű sertéshús” címkével jelzett – áruk keresésére buzdította a vásárlókat, akik így a magyar gazdákat és feldolgozókat támogathatják választásukkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva