ritkaság

2017.11.04. 17:17

1,2 milliárdos borászati befektetés valósul meg Egerszalókon

A projekt egy 1000 négyzetméteres borászati és logisztikai központ, valamint palackozóüzem létrehozása mellett mintegy 400 millió forint értékű technológiafejlesztést is tartalmaz.

Egerszalók, 2017. november 4. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (k), Juhász Ádám főborász (b) és Juhász Attila, a pincészet egyik tulajdonosa (hátul) egy palackozó gépsor mellett a Juhász Testvérek Pincészet borászati és logisztikai központja bejárásán Egerszalókon 2017. november 4-én. Magyarország egyik legjelentősebb, 1,2 milliárd forintból megvalósuló borászati beruházása 40 új munkahelyet teremt. MTI Fotó: Komka Péter

Az új, 15 ezer hektoliter kapacitású egerszalóki üzemet a mai legmodernebb, egyben legpiacképesebb reduktív borászati eljárás minden berendezésével felszerelik, amely egyedi pezsgők készítését is lehetővé teszi – tájékoztatott Juhász Attila, a pincészet tulajdonosa a vállalkozás épülő borászati és logisztikai központjának szombati bejárása alkalmából Egerszalókon.

Jelezte: a létesítményt laboratóriumi körülmények jellemzik, a technológia a legszigorúbb európai előírásokat is teljesíti majd. Elindítását követően a cég évi 3 millió palackos termelése akár 6-8 millióra is felfuttatható, ami a minőség további javításával együtt újabb exportpiacok felé nyit utat a borászat számára.

Az egri borvidéken meghatározó Juhász Testvérek Pincészetének imponáló fejlődése a magyar szőlő- és borágazat sikerét is mutatja – mondta a földművelésügyi miniszter.

Erjesztő tartályok a Juhász Testvérek Pincészet borászati és logisztikai központjában Egerszalókon 2017. november 4-én. MTI Fotó: Komka Péter

Fazekas Sándor kiemelte: az 1,2 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés nem csupán a borvidék, de Magyarország egyik legjelentősebb borászati beruházása, amely 40 új munkahelyet teremt és tovább javítja a cég versenyképességét a hazai és az exportpiacokon egyaránt.

Közölte: a vállalkozás a honi és nemzetközi megmérettetéseken rendre jól szerepel, és mára az egyik legnagyobb tételt Kínába exportáló magyar borászattá nőtte ki magát. E fejlődést segíti a folyamatban lévő kapacitásbővítő projektje is, amelynek technológiafejlesztési részét a kormány 200 millió forintos uniós pályázati forrással támogatja – tette hozzá a tárcavezető.

Juhász Attila kiegészítette: a banki hitelezés beindulása és a kedvező kamatozású hitellehetőségek is ösztönözték a beruházást, amelyet a pályázati támogatáson felül várhatóan 400 millió forint hitelből és 600 millió forint önerőből finanszíroznak.

Juhász Attila szólt arról is, hogy a jelenleg 30 főt foglalkoztató pincészetük 2016-ban nettó 1,2 milliárd forint árbevételt ért el, amely idén várhatóan 1,5 milliárd forint fölé emelkedik. A cég mintegy 300 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkezik, amelynek egyharmada saját tulajdonú. Erről idén jó, helyenként kiemelkedő minőségű és közepes mennyiségű, 35 ezer mázsányi termést takarítottak be. Ez 2018 végéig biztosítja a borászat 25 ezer hektoliteres alapanyagigényét.

Közlése szerint termékeik 75 százalékát belföldön értékesítik, legjelentősebb exportcélországaik a termelés 15 százalékát, évente 350-400 ezer palackot rendelő Kína mellett Lengyelország, Németország és Belgium.

Borítókép: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (k), Juhász Ádám főborász (b) és Juhász Attila, a pincészet egyik tulajdonosa (hátul) egy palackozó gépsor mellett a Juhász Testvérek Pincészet borászati és logisztikai központja bejárásán Egerszalókon 2017. november 4-én. MTI Fotó: Komka Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva