Bulvár-celeb

2024.07.06. 17:22

Tudta? Ezért fagy le az agyunk a fagyitól

A néhány másodperces kellemetlen élmény okozója egy érdekes élettani jelenség.

MW

A jégkrém is okozhat agyfagyást

Forrás: Getty Images

A fagylaltok és hideg üdítők a nyár elmaradhatatlan kísérői. Az előbbieké pedig a sokaknál előforduló agyfagyás. Ez a jelenség főként azok számára lehet ismerős, akik a forróbb napokon nagyon gyorsan fogyasztják el a jeges frissítőket.

A brain freeze, fagylalt-fejfájás, más néven agyfagyás rövid ideig tartó fájdalom a homlokunk tájékán. Általában azután jelentkezik, ha túl gyorsan, túl hideget eszünk vagy iszunk, de akkor is előfordulhat, ha sapka nélkül megyünk ki a téli hidegbe, vagy ha túl hideg vízben merülünk alá.

Ilyenkor a garat felső részét és a szájpadlást érő hideginger miatt a hőingadozásra érzékeny agy védekezik, és azonnal "fűteni" kezd. Megnöveli a véráramlást az elülső agyi artériában, kitágulnak az agyi véredények, miközben az agyszövetet fokozott nyomás éri. Ez okozza a hirtelen, csupán néhány másodpercig érezhető fájdalmat -  írja cikkében a Tények.hu.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva