fölszáll inkább a fejünk fölé

2017.07.12. 09:05

Szárnyalhat a Wizz Air

Az utasszámbővülés és az olcsóbb olaj is segíti a légitársaságok teljesítményét. A Wizz Airtől jó számokat vár a piac, ennek ellenére az árfolyamban korrekció is jöhet.

A légitársaságok piacán a gazdaság bővülésével párhuzamosan növekszik az utasszám Európában, és ennek hatására még a bajban lévő légitársaságok árfolyama is szárnyal idén. A szektor átalakulásához nem túl sikeresen alkalmazkodó Air France KLM árfolyama is 150 százalékkal emelkedett az év eleje óta. Igaz, sokáig alacsonyan volt a kurzus, a jelenlegi szint közelében 2011. év elején járt legutóbb az árfolyam.

A Lufhansa jobban alkalmazkodott a fapados légitársaságok térhódítása utáni kihívásokhoz, az alacsonyabb jegyárakkal operáló Eurowings is a portfóliója része. A német légitársaság emellett szemet vetett a csődközeli Air Berlinre, amelyet szintén fapadosként vinne tovább. Utóbbi a kilencvenes években még azzal a céllal jött létre, hogy a Lufthansa konkurense legyen, most pedig 40 gépet ad bérbe a Lufhansának, melynek árfolyama 70 százalékkal emelkedett idén. Az UBS hétfőn vételről semlegesre rontotta a Lufthansára megfogalmazott ajánlását, miközben a célárfolyamot 75 centtel 20,75 euróra emelte. „A hír elsőre nem hangzik jól, pedig arról van szó, hogy a Lufthansa meglehetősen gyorsan teljesítette a korábbi elvárásokat. Az UBS májusban emelte 20 euróra a célárat, ez hamar teljesült, ezért változtatott az elemzőház” – mondta a Világgazdaságnak Kovács Bálint, az Equilor elemzője.

Az elemző szerint nagy hatással lesznek a légitársaságok piacára a Brexittel kapcsolatos fejlemények. Az Egyesült Királyság teljes elszakadása esetén az Európai Unióból repülő cégeknek új megállapodásokat kell kötniük. „A szolgáltatásokat valószínűleg csak emelt áron vehetik majd igénybe. Ez hosszú távon jelentős bizonytalansági faktor. A fapados cégek közül a Ryanair és az EasyJet érintett leginkább a Brexit hatásaiban. A legtöbb utasuk az Egyesült Királyságból vagy oda utazik. A Wizz Airnek is a Varsó–London-járata a legjelentősebb, de több EU-n belüli utasa van” – mutatott rá Kovács Bálint.

A előzetes forgalmi adatok szerint jó negyedévük volt a légitársaságoknak, köztük a Wizz Airnek is, a gyorsjelentésekben azonban az éves prognózisok, illetve a menedzsmentek kommentárjai lehetnek igazán érdekesek – mondta lapunknak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője.

Tunkli Dániel, a Concorde elemzője is jó számokat vár a Wizz Airtől. „Az árfolyam idei 40 százalékos ralija azt jelenti, hogy a kurzus kicsit előreszaladt, a befektetők megelőlegezték a várható pozitív híreket. Bár erős a papír, de a korrekció sem kizárt mostanában.” – értékelte az elemző

További részletek a vg.hu oldalán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva