szigorodás

2017.09.28. 06:30

Sok cégnek kell új, pénzmosás elleni szabályzatot készítenie

Szeptember vége a határidő.

Szeptember 30-ig a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni új törvénynek megfelelően számos cégnek új belső szabályzatot kell készítenie – hívja fel a figyelmet a vallalkozokforuma.hu szakértője, az Írisz Office Könyvelő, Tanácsadó Zrt.

A közlemény szerint a hitelintézetek, pénzügyi szolgáltatók mellett kötelező feladataik vannak többek között az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végzőknek, a játékkaszinót, kártyatermet működtetőknek, az ügyvédeknek vagy például az árukereskedőknek is, amennyiben 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzt fogadnak el.

Ezeket kell ellenőrizni

A szolgáltatóknak ellenőrizniük kell az ügyfél, illetve képviselője személyazonosságát, értékelniük kell az ügyféllel kapcsolatos kockázatokat, azok elkerülésének, csökkentésének leghatékonyabb módszereit, és az adatokat haladéktalanul továbbítaniuk kell az erre a célra létrehozott központi nyilvántartásba. Az ügyfél-átvilágítás során rögzített adatokat nyolc évig meg kell őrizniük.

Az ügyfél átvilágítást kötelező végrehajtani az üzleti kapcsolat létesítésekor, a 3,6 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor, árukereskedő esetében a 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás készpénzben történő teljesítésekor, 300 ezer forintot meghaladó összegű pénzátutalás teljesítésekor.

Amennyiben a szolgáltató tudomására jut, hogy az ügyfél Magyarországon olyan pénzeszközzel vagy gazdasági erőforrással rendelkezik, amely pénzügyi és vagyoni korlátozás alatt áll, haladéktalanul köteles ezt a kijelölt személynek bejelenteni, és a bejelentést követő 4 munkanap alatt nem teljesíthet olyan ügyletet, amely korlátozás alatt álló vagyont érinthet.

Azoknak a szolgáltatóknak, akik tevékenységüket az új törvény hatályba lépése, azaz 2017. június 26-a előtt megkezdték, szeptember 30-ig, minden más szolgáltatónak pedig a tevékenység megkezdéséig kell elkészíteniük pénzmosás elleni belső szabályzatukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva