Agrárium

2022.02.21. 14:30

Vetőmagszövetség: lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

A kalászos vetőmagok szaporítóterületeinél a korábbi évektől eltérően nincs jelentős kiesés, hiányra egyik fajtából sem kell készülni.

Gádoros, 2020. március 12. Herczeg Tibor gazdálkodó egy harminckét soros gabonavetõ gépet állít be Gádoros határában 2020. március 12-én. A csapadékos idõ miatt két hét késéssel kezdték meg a tavaszi árpa vetését Békés megyében. MTI/Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Lesz elegendő mennyiségű és minőségű árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn.    

Adataik alapján a tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt. 

Körülbelül 6 ezer tonnányi árpa vetőmag kerülhet forgalomba, ami akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a várható méretű, vagyis a tavalyit 10 százalékkal meghaladó vetésterület esetén is.     

A tavaszi zab várható vetőmagmennyiségét több mint 2600 tonnára becsülik. 

A szövetség szerint ha a termőterület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez majdnem 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget.     

A szervezet szerint a termelők visszajelzései alapján a vetőmagkészletek fedezik az igényeket, minőségi gondok sem várhatók. A sörárpa és a takarmányárpa termeltetése nem változik jelentősen, az elmúlt évről áthúzódó készletek mennyisége idén is minimális - tették hozzá.     

Kiemelték, hogy a klímaváltozás miatt nőtt az ősszel levetett tavaszi árpa aránya, a fajta- és vetőmag-tulajdonosok ezért már késő ősszel kihirdették a vetőmagárakat. A vetőmagszövetség emiatt 2022-re nem hirdet tájékoztató árat - olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva