Kezdődhet a helyreállítás

2022.03.29. 18:45

Megkezdődött a viharok miatt kárt szenvedett gazdák kompenzálása

A viharok elsősorban a fóliasátrakban, üvegházakban okoztak jelentős károkat, de más épületkárok is számottevőek voltak.

Pusztaföldvár, 2012. május 13. Szabó János áll tönkrement fóliasátra mellett Pusztaföldváron. A településen éjszaka átvonuló vihar letépte a vállalkozó fóliasátrát, ahol mintegy ezer fürjet nevelt. A fedél nélkül maradt szárnyasok megfulladtak a rájuk zúduló vízben. MTI Fotó: Lehoczky Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Megkezdődött a viharkárt szenvedett gazdák kompenzálása, 1600 termelő csaknem másfél milliárd forint viharkár-kompenzációban részesül – közölte Nagy István agrárminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Államkincstár megkezdte a januári vihar miatt a mezőgazdasági termesztő berendezésekben keletkezett károk részleges kompenzációjának kifizetését. Az Agrárminisztérium, az AM döntése alapján egyszeri támogatásban részesülnek a termelők, akiknek az eszközeit a vihar megrongálta, tönkretette.

Hozzátette, a vihar elsősorban a fóliasátrakban, üvegházakban okozott jelentős károkat, de más épületkárok is számottevőek voltak. Erre a támogatásra kizárólag azok a termelők jogosultak, akiknek bejelentése alapján a károkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilvántartásba vette és leigazolta. A gazdálkodók az igényeiket március 7. és március 11. között nyújthatták be, a támogatás mértéke pedig legfeljebb az agrárkamara által leigazolt kár összegének 80 százaléka lehetett.

A miniszter emlékeztetett, amíg a vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt, addig a nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett jelentős károkat az AM kompenzálja. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az 1,4 milliárd forint támogatás kifizetése 1600 zöldségtermesztéssel foglalkozó család megélhetését segíti.

Borítókép: MTI / Lehoczky Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva