Krimi

2 órája

Megint a rendőrség nevével élnek vissza: így szúrhatja ki a csaló üzeneteket

Ismét terjednek a rendőrség nevében küldött hamis sms-ek, e-mailek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: csikiphoto

A hatóság felhívta a figyelmet azokra a jellegzetességekre, amelyek alapján beazonosíthatók csalók által küldött üzenetek: a levél szövegét rossz magyarsággal írták, idegen nyelvű és magyar kifejezések keverednek bennük, magázódó és tegeződő forma váltakozik egy szövegen belül. 

A feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, például Országos Rendőrség. A küldő valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves.

Az ORFK hangsúlyozta, hogy a rendőrség senkinek nem küld fenyegető, sürgető hangvételű üzeneteket, nem használja a Gmail, a Hotmail levelezőrendszerét, hanem Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+-on, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun, vagy hivatalos e-mail-címről, illetve postai úton küld leveleket. 

Az ORFK azt kéri az állampolgároktól, hogy amennyiben kétségük támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán olvasható elérhetőségeken keresztül vegyék fel.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva