Néphagyomány

2021.02.13. 06:00

Online farsangi forgataggal vár a Hagyományok Háza

A karanténba zárt téli napok szürkeségének megtörésére invitál a Hagyományok Háza online farsangi forgataga. A program keretében otthonról is felidézheti a régi hagyományokat.

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Gabor Dusa

Az ünnep kitüntetett része életünknek, hiszen ez a jól megérdemelt pihenés, az öröm, az együttlét és a jóleső visszatekintés ideje. A Hagyományok Háza folyamatosan bővülő programjaival február 14-én 10 órától várja a kikapcsolódni és szórakozni vágyókat az online térben.

Idén a kerek évfordulóját ünnepli a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes, ezért a tematikus nap középpontjában a régi idők ünnepei állnak. Az érdeklődők megismerhetik, hogy elődeink miként élték meg a jeles napokat, mi volt a titka annak, hogy ezeket a kitüntetett pillanatokat az egész közösség, a falu apraja-nagyja epekedve várta.

Emlékezzünk az egykori szokásokra!

A hagyományos falusi társadalomban a jeles napokra mindenki felkészült és felkészítette a környezetét is. Az emberek testben és lélekben megtisztulva, a szűkebb és tágabb környezetüket rendbe szedve, feldíszítve, a legszebb ruháikat előkészítve lesték a hétköznapokból való kilépés pillanatát. Az egész család várta otthonába a vendégeket, a mulatságokat, a felvonulásokat, az ünnepi misét és a bőséges lakomákat.

A vízkereszt és húshagyókedd közé eső, hosszabb-rövidebb farsangi időszak a lakodalmak, a nagy mulatságok, a maszkos felvonulások és a bőséges lakmározások ideje. Ezek a hetek továbbá bővelkednek a szokásokban, tele vannak szimbólumokkal, hiedelmekkel, praktikákkal és persze önfeledt nevetéssel. A pihenés pedig alkalmat ad az elvégzett munka számbavételére és a jövő feladatainak átgondolására is.

A programok az egész család

A Hagyományok Háza idei első tematikus napján arra invitálja a vendégeit, hogy nyissanak be virtuális termeibe, fedezzék fel a régi idők farsangi szokásait, tárgyait, tegyék próbára tudásukat online játékokkal, készítsenek köcsögdudát, csörgőt és fánkot, vagy tanuljanak meg fonni az egész családdal, utána pedig nevessenek együtt egy jót a BaHorKa társulatán és a válogatott hazugságmeséken, majd feledkezzenek el a télről és a kijárási tilalomról a Poklade fergeteges koncertjén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva