Különlegességek

2022.02.12. 17:30

Chick Corea ősbemutatót tartanak a Müpában (videó)

Címkék#Chick Corea

Egy éve hunyt el Chick Corea, a kortárs dzsessz kiemelkedő alakja. A zongorista néhány művét, köztük egy még be nem mutatott darabot március 14-én muzsikustársai és pártfogoltjai adják elő a Müpában.

FILE IMAGE: US jazz pianist Chick Corea performs at the EDP Cool Jazz Festival in Oeiras, Portugal on July 19, 2015. Corea, a towering jazz pianist with a staggering 23 Grammy awards who pushed the boundaries of the genre and worked alongside Miles Davis and Herbie Hancock, has died. He was 79. Corea died Tuesday, Feb. 9, 2021, of a rare form of cancer, his team posted on his web site. His death was confirmed by Corea's web and marketing manager, Dan Muse. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Fotó: NurPhoto via AFP

Chick Corea három alkalommal koncertezett a Müpában, minden koncertjén más-más művészi oldalát mutatta meg a közönségnek. Az előtte tisztelgő mostani koncerten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben elhangzik az a műve is, amelyet a Müpa 15. születésnapjára komponált - közölték a szervezők.

   

A világhírű zenész szívéhez közel állt a magyar közönség, rendszeresen ellátogatott hazánkba. 

2012-ben Gary Burton vibrafonossal duóban játszott a Müpában, 2015-ben hattagú, Vigil nevű formációjával érkezett, 2018-ban pedig akusztikus zenekarával zenélt a rajongók előtt.

Legközelebb 2020-ban adott volna koncertet, amelyet a pandémia miatt 2021 tavaszára halasztottak, ám a pótlásra sajnos már nem jutott idő. Művei előadására eljönnek Budapestre a Chick Corea Acoustic Band egykori tagjai, a négyszeres Grammy-djas bőgős, John Patitucci és az elképesztő technikai felkészültségéről ismert ütős, Dave Weckl. Hozzájuk csatlakozik a fiatalabb generációhoz tartozó három zongorista, aki már egészen fiatalon együtt játszhatott a mesterrel, aki nagy lelkesedéssel egyengette pályájukat.

   

Egyikük, Beka Gochiashvili 2017-ben, Stanley Clarke zenekarával már koncertezett az intézményben. Az 1996-ban Grúziában született, csodagyerekként számon tartott ifjú muzsikus és a hozzá hasonlóan igen fiatalon már sikereket elért izraeli Gadi Lehavi mellett Szabó Dániel is zongorázik az esten. Utóbbi néhány éve a tengerentúlra költözött, és előadóművészi karrierje mellett a UCLA tanáraként dolgozott. 2020 óta a PTE művészeti karán is segíti és tanítja a jövő zenészeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva