Új műsor

2022.06.20. 07:48

Chris Potter supergroupja lép fel a Müpában

A formáció az elmúlt csaknem két évtizedben sorra hódította meg a világ dzsessz színpadait.

Chris Potter on soprano saxophone performs with Pat Metheny and the Unity Band on August 4, 2012 in Newport, Rhode Island, at the 2012 Newport Jazz Festival. AFP PHOTO Eva HAMBACH (Photo by EVA HAMBACH / AFP)

Fotó: AFP

Új műsorával érkezik június 24-én a Müpába az SFJAZZ Collective, a Chris Potter világhírű szaxofonos által életre hívott supergroup.

A formáció az elmúlt csaknem két évtizedben sorra hódította meg a világ dzsessz színpadait, és elnyerte a színtér kritikusainak elismerését is. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe a zenekartól megszokott nívójú, ugyanakkor eddigi projektjeiktől különböző új anyaggal érkeznek – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az SFJAZZ Collective nyári Európa-turnéja keretében a 2020-as évek kihívásai által ihletett, a San Franciscó-i premieren nagy sikert aratott szerzeményeit hozza el a budapesti közönségnek.

A 2004-ben a műfaj vezető muzsikusaiból alakult, azóta több tagváltáson átesett kollektíva kiemelt hangsúlyt fektet a demokratikus működésre, így – bár zenekarvezetőként a szaxofonfenomén Chris Pottert emelik ki – a tagok mindegyike egyenrangú félként vesz részt a művészi munkában. Népszerűségük másik magyarázata, hogy az erre a projektre kilencfőssé kiegészülő együttes minden tagja hangszerének kiemelkedő mestere. A két szaxofonos bezsebelt egy-egy Grammyt, de a frissen csatlakozott énekesnő, Gretchen Parlato is büszkélkedhet már két jelöléssel.

Kezdetben a zenekar dzsessz- és (nem ritkán) popelőadók dalainak sajátos feldolgozásaival és örökzöldek újragondolásával alapozta meg elismertségét; John Coltrane, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Wayne Shorter, Stevie Wonder, Chick Corea és Miles Davis csak néhány illusztris név azok közül, akiknek munkássága előtt tisztelegtek.

Az SFJAZZ Collective ezúttal – némileg elszakadva bevett alkotói folyamataiktól – a jelenkor által támasztott kihívásokra és az elmúlt évek nehézségeire reflektáló, befogadható és izgalmas koncertprogramot állított össze, amelyben minden tag egy-egy eredeti, új szerzeménye kapott helyet.

A zenekar tagjai: Chris Potter (zenekarvezető, tenor- és szopránszaxofon), David Sánchez (tenorszaxofon), Etienne Charles (trombita), Warren Wolf (vibrafon), Edward Simon (zongora), Matt Brewer (bőgő), Kendrick Scott (dob), Gretchen Parlato, Martin Luther McCoy (ének).

Borítóképünkön Chris Potter. Fotó: AFP/Eva Hambach

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva