Vizes vb − úszás

2017.07.14. 16:45

Minden idők legjobb világbajnokságára számít a FINA

Minden idők legjobb világbajnoksága lehet a magyarországi a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA vezetői szerint. Közeben Bóta Botond a 44., Ligárt Ábel pedig a 49. helyen végzett a férfi műugrók 1 méteres számának pénteki selejtezőjében, Kiss Szofi pedig a 13. helyen zárt a szinkronúszók egyéni technikai versenyében.

Budapest, 2017. július 14. A spanyol Ona Carbonell a 2017-es vizes világbajnokság szinkronúszás egyéni technikai selejtezõjében a budapesti Városligetben 2017. július 14-én. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)

A pénteki nyitónapon Julio Maglione, a FINA elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezőbizottság fantasztikus munkát végzett, hiszen a Duna Arénával az élen kiemelkedő létesítmények készültek el.

„Az egész FINA-család boldogan várja a vizes sportok ünnepét, a következő 16 napban a világ legjobbjai versenyeznek majd egymással, a televízióban pedig milliók követik majd figyelemmel az eseményeket” − mondta.

Maglione, aki megjegyezte, a valaha volt legjobb világbajnokságra számítanak.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója kiemelte, a vizes világbajnokság a világ egyik legfontosabb sporteseménye, amelynek 2013-ban Barcelonában 4,5 milliárd, 2015-ben Kazanyban pedig 6,8 milliárd nézője volt a televízióban. A riói olimpia úszóversenye a digitális platformokon − telefon, tablet, számítógép − a legnézettebb sportesemény volt.

Gyárfás Tamás, a FINA magyar alelnöke röviden annyit mondott, bíznak benne, hogy mindenki elégedett lesz majd, s sikerül tovább népszerűsíteniük a vizes sportokat.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója ugyancsak köszönetet mondott a támogatóknak, a kormánynak, a FINA-nak, s egyben jelezte, remélik, a sportolók, edzők, önkéntesek és a nézők is élvezni fogják a világbajnokságot.

Bóta és Ligárt messze a döntőtől

Bóta Botond a 17. vizes világbajnokság férfi 1 méteres műugrás selejtezőjében .
MTI Fotó: Illyés Tibor

Bóta Botond a 44., Ligárt Ábel pedig a 49. helyen végzett a férfi műugrók 1 méteres számának pénteki selejtezőjében a magyarországi vizes világbajnokságon. Bótának az első gyakorlata sikerült a legjobban (54,25), végül 265,45 ponttal zárt. Ligártnak a második próbálkozása volt a legjobb (49,60), összességében 238,30 pontot kapott.

Az első helyen az Universiade-győztes Csien-feng Peng végzett 435,15 ponttal, a legjobb 12 jutott a vasárnap délutáni döntőbe. Az eddigi vizes világbajnokságokon megszerezhető 11 aranyéremből nyolcat Kína nyert 1 méteres műugrásban.

Ligárt Ábel a 17. vizes világbajnokság férfi 1 méteres mûugrás selejtezõjében.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ligárt és Bóta is szerepel majd 3 méteren, amelynek selejtezőjére szerdán kerül sor.

Kiss Szofi első számú tartalék lesz a döntőben

Kiss Szofi a 13. helyen zárt a szinkronúszók egyéni technikai versenyében a vizes világbajnokság pénteki nyitónapján, a Városligetben, így az elsőszámú tartalék lesz a döntőben. Ez az eddigi legjobb magyar világbajnoki helyezés ebben a számban.

A 22 éves magyar versenyző 28.-ként mutathatta be kűrjét Oláh Ibolya Magyarország című számára. Tapsvihar közepette szállt ki a medencéből, végül 78,7579 pontot kapott, amivel 13. lett. Bár egy hellyel lemaradt a szombati döntőről, de amennyiben riválisai közül valaki nem vállalja a szereplést, ott lehet a legjobbak mezőnyében.

Kiss Szofi a 17. vizes világbajnokság szinkronúszás egyéni technikai selejtezőjében.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szövetség tájékoztatása szerint Kiss Szofi előúszó lesz a fináléban, péntek (ma) délután a páros selejtezőjében is indul Schwarcz Anett oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva