Férfi kézilabda Eb

2022.01.04. 12:20

Gulyás István: az edzőmeccseken az utazósebesség elérése a cél

A szövetségi kapitány egyelőre nem érez különösebb izgatottságot a játékosokon a közelgő hazai világverseny miatt.

Hungary's head coach Istvan Gulyas reacts during the Men's European Handball Championship, main round Group II match between Norway and Hungary at Malmo Arena, Sweden, on January 17, 2020. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Jonathan Nackstrand

Gulyás István szövetségi kapitány azt várja a magyar férfi kézilabda-válogatottól a csütörtöki és szombati felkészülési mérkőzéseken, hogy érje el az utazósebességet a jövő csütörtökön kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság előtt.

A magyar együttes csütörtökön 18 órától Fehéroroszországot fogadja Szigetszentmiklóson. A kapitány elmondta, elég komoly játékerőt képvisel a rivális, amelynek játékosai bátran és erősen lőnek távolról, illetve komoly beállójuk van.

A 2. ellenfél szombaton 18 órától Bahrein, amely kapcsán Gulyás megjegyezte, több alacsony kézilabdázója van, akik sokat egy-egyeznek, ez pedig ideális felkészülési lehetőséget nyújt a hollandok játékstílusára. A mérkőzés ugyancsak a Pest megyei városban lesz.

A szakvezető úgy fogalmazott, az edzőmeccsektől azt várják, hogy a csapat védekezése legyen stabil. Ha ebben képesek lesznek előrelépni, és visszakerülni arra a szintre, ahol tavaly abbahagyták, akkor elégedettek lehetnek.

Hozzáfűzte, lassacskán a támadójátéknak is gördülékenynek kell lennie, hiszen a játékosok ebből a képességükből nem sokat veszítettek, mivel a klubcsapatában mindenki december közepéig játszott.

Bízom benne, ez a 2 meccs elég lesz arra, hogy elérjük azt az utazósebességet, amire szükségünk lesz – nyilatkozta Gulyás István.

Az előző Európa-bajnokságon 9., a tavalyi világbajnokságon 5. helyezett válogatott novemberben házigazdaként előbb 26-24-re, majd 26-23-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát felkészülési találkozón.

A nemzeti csapat először december 16. és 22. között, majd december 27. és 30. között készült együtt a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában, és a kontinenstorna alatt is ott lesz majd a bázisa. A közös munka 3. állomása vasárnap kezdődött.

Ragyogó lehetőség, hogy itt lehetünk Telkiben, hiszen mindenféle külső ingertől és a koronavírustól is el vagyunk zárva, ez mindenképpen jó. A játékosok is élvezik, nyugalom van – mondta.

A kapitány kifejtette, a felkészülés első 2 időszakában a fizikai munka dominált, de természetesen labdás edzések is voltak. A taktikai gyakorlást ezen a héten kezdték, a hátralévő időben túlnyomórészt a labdáé lesz a főszerep, de a fizikális állapot szinten tartása is nagyon fontos, mert ki kell tartania január végéig, így a kondiedzések mindig benne vannak a programban. Gulyás István egyelőre nem érez különösebb izgatottságot a játékosokon a közelgő hazai világverseny miatt, de véleménye szerint ez hamarosan megváltozik.

Az első mérkőzés előtt biztosan élesebbek, koncentráltabbak lesznek, és azt hiszem, ez eltart majd az első meccs végéig. A tűzkeresztségen átesünk, utána pedig beáll újra minden úgy, ahogyan az előző 2 világversenyen megszoktuk – mondta.

A kapitány emlékeztetett, hogy a magyar szövetség a legjobb 8 közé jutást várja el a csapattól. Elárulta, hogy a célkitűzésekről mindig megkérdezi néhány edzőkollégáját, illetve volt csapattársát. Ők is azt mondták, hogy túl- és alábecsülve sincs az elvárás.

Teljesen elfogadható, és úgy gondolom, a játékosok is így érzik – szögezte le.

Mivel José María Rodríguez Vaquero, sportági becenevén Chema edző családjában több koronavírusos megbetegedés történt, így a szakmai stáb tagja egyelőre nem tudott csatlakozni a csapathoz. Erről Gulyás István elmondta, némileg meglepte őket ez a fura helyzet, de a hírek szerint egy-két napon belül a spanyol tréner is megérkezhet a válogatotthoz.

A január 30-ig tartó Európa-bajnokság B csoportjában a magyarok jövő csütörtökön 20 óra 30 perctől Hollandiával, jövő vasárnap 18 órától Portugáliával, majd január 18-án 18 órától Izlanddal játszanak az új Budapesti Kézilabda Arénában. A középdöntőbe az első 2 helyezett jut.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva