Hazai szakember

2022.02.03. 07:50

Magyar supervisora van a pekingi olimpia curlingtornájának

Belleli Lajos játékosként hétszeres magyar bajnok, hétszer vett részt Európa-bajnokságon a sportágban.

Australia team members compete during the Mixed Doubles Round Robin against the U.S.A. at National Aquatics Centre in Beijing, Feb.2nd 2022. The event has launched two days ahead of the Opening ceremony of the Beijing Winter Olympic Games at the National Stadium. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Atsushi Takedazu / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP

Fotó: Atsushi Takedazu

Belleli Lajos személyében magyar statisztikai supervisora van a pekingi olimpia curlingtornájának. A 44 éves szakember szerdán, a viadal első versenynapján elmondta, az ő feladata a dobásokat rögzítő statisztikusok felügyelete, ellenőrzése és irányítása.

Mi értékeljük, milyen hatékonyságú, pontosságú a dobás, azaz mi állítjuk elő az adatokat. A dobásokat grafikailag is rögzítjük, ez tulajdonképpen emberi adatbevitel, adatrögzítés. Ahogy a versenyző végrehajtja a dobást, néhány másodperc alatt már látható a világ minden táján, milyen volt valójában

– árulta el a munka részleteit Belleli Lajos, akinek ez az első olimpiai felkérése.

Belleli Lajos játékosként hétszeres magyar bajnok, hétszer vett részt Európa-bajnokságon, edzőként pedig kétszer volt a magyar csapattal világbajnokságon. Jelenleg a katari válogatott szövetségi kapitánya.

Katar 2014-ben eldöntötte, hogy szeretne curlinget, erre a feladatra embert kerestek, és engem találtak meg. A családommal 2015-ben költöztem ki. A cél, hogy legyen saját, akkreditált curlingpálya az országban. Jelenleg olyan csarnokban tudunk edzeni, amit mások is használnak. Akkor leszek elégedett, ha ezt sikerül elérni, és a rendszer önállóan is tud már működni

– fogalmazott.

Belleli Lajos az olimpián és a paralimpián is dolgozik majd Pekingben. A téli olimpián az első hivatalos verseny szerdán kezdődik a curling vegyes páros selejtezővel.

Borítókép: The Yomiuri Shimbun via AFP / Atsushi Takedazu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva