Kézilabdasiker

2024.06.01. 17:09

BL-döntőbe jutott a Győr, a Bietigheim lesz az ellenfele

A Győri Audi ETO KC 24-23-ra legyőzte a dán Esbjerget a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének szombati első elődöntőjében. Az ötszörös BL-győztes győri együttes 16. alkalommal volt elődöntős, a négyes döntőben pedig - amelyet tizedszer rendeznek meg a magyar fővárosban - kilencedszer szerepel. Sikerének köszönhetően tizedszer jutott be a fináléba.

MW

Per Johansson, a Gyõri Audi ETO KC vezetőedzõje a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Három magyar klub vágott neki a csoportkörnek ősszel, a záró szakaszra egyedüliként talpon maradt ETO azzal a tudattal várta a hétvégét, hogy 2004, vagyis húsz év után zár ismét trófea nélkül, amennyiben nem nyer. Akkor a bajnokságot és a Magyar Kupát is a Dunaferr SE nyerte, míg a győriek az EHF Kupában ezüstérmesek lettek. Idén a két hazai sorozatban a Ferencváros diadalmaskodott, így a kisalföldi alakulatnak ez az utolsó esélye a szezonban a trófeaszerzésre.

A fináléért azzal az Esbjerggel küzdött meg, amely a nyolc között kettős sikerrel búcsúztatta a Ferencvárost. 

Két éve az elődöntőben, tavaly a bronzmérkőzésen múlta felül a magyar csapat a dán együttest, amely egymást követő két negyedik hely szeretne jobb eredményt idén. A két csapat ezt megelőzően hatszor találkozott egymással, és minden alkalommal az ETO győzött.

OFTEDAL, Stine
Stine Oftedal, a Győri Audi ETO KC játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A magyar csapatban ezen a hétvégén lép pályára utoljára a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg, Rinka Duijndam és Yvette Broch, valamennyien ott is voltak a keretben, amelyből Emilie Hovden maradt ki.

A Győr egy góllal legyőzte az Esbjerget az elődöntőben

Látványos megnyitó után kezdték a játékosok bemutatását, a vendégeknél a hetedik BL-elsőségéért harcoló egykori győri közönségkedvenc, Nora Mörk kapott a magyar klub kézilabdázóiéhoz hasonlóan hangos fogadtatást. Épp az ő két találata indította az összecsapást, a Győr trénere, Per Johansson pedig már a negyedik perc végén időt kért a dán alakulat 3-0-s vezetésénél. Az első győri gólok és az, hogy Sandra Toft védeni tudott egykori csapata ellen, meghozták a nézők kedvét a szurkoláshoz, mindebből erőt merítve a magyar klub tíz perc elteltével egyenlített, majd röviddel később a vezetést is átvette (6–5). Az ETO határozottabbá, keményebbé váló védekezése bő kilenc perces dán gólcsendet eredményezett.

Ennek lezárulta után hét a hat elleni formációra váltott támadásban az Esbjerg, ám ezzel sem tudott a hatékony győri fal fölé kerekedni. A riválisnál a 2023-as év legjobb női játékosa, Henny Reistad a befejezésekben nem villogott, fél perccel a szünet előtt talált be először. Egy perccel a pihenő előtt négy találatra hízott a "hazai" előny (12–8), és ekkora különbséggel zárult az első játékrész is.

NZE MINKO, Estelle
Kaja Kamp Nielsen (b) és Anne Tolstrup Petersen (j), a Team Esbjerg, valamint Estelle Nze Minko, a Győri Audi ETO KC játékosa
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A második félidőt is nagy tempóban kezdte az Esbjerg egy 3–1-es periódussal, ezúttal azonban időkérés nélkül megrázta magát az ETO és az addigi legnagyobb különbséget kialakítva hat találatra távolodott el (18–12). Az újfent kapuslehozatallal létszámfölényt kialakító dán együttes a játékrész derekához közelítve megfelezte lemaradását (18–15), ennél jobban azonban sokáig nem tudta megközelíteni a hazai közönség buzdítását élvező Győrt. A védekezések hatékonyságának visszaesése és Reistad játékba lendülése nyomán a záró tíz percre kétgólos győri előnnyel fordultak a felek (21–19). Öt perccel a dudaszó előtt már csak egy volt közte (22–21), az utolsó három percre fordulva pedig egyenlíthetett volna az Esbjerg, ám üres kapunál egy ívelés nyomán a labda a felsőlécen csattant, a következő támadásnál pedig Toft védett. 

Öven másodperc volt már csak hátra, amikor a Győr csapatkapitánya, Kari Brattset találatával ismét kétgólos volt a különbség. Ebből gyorsan faragott az Esbjerg - Sanna Solberg, a Győr kapusának, Silje Solbergnek az ikertestvére talált be -, majd letámadással hozta zavarba riválisát, amely labdát is vesztett. Támadhatott az egyenlítésért az Esbjerg, ám Toft hárította Sanna Solberg újabb kísérletét az utolsó másodpercben, ezzel döntőbe védte csapatát. Toft a kapujára tartó 33 kísérletből 13-at hatástalanított. Az esbjergi hálóőrök közül Anna Kristensen öt, Amalie Milling három lövést hárított. A győri Estelle Nze Minko hatszor volt eredményes, akárcsak a túloldalon Mörk.

Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg (dán) 24–23 (13–9)
MVM Dome, v.: Eskil Braseth, Leif André Sundet (norvégok)
gólszerzők: Nze Minko 6, Szöllősi-Schatzl 4, Oftedal, Gros, Brattset 3-3, Győri-Lukács 2, De Paula, Rü, Kristiansen 1-1, illetve Mörk 6, Reistad 5, Möller, Sa. Solberg 4-4, Petersen 3, Rushfeldt 1

A Bietigheim lesz a Győr ellenfele a fináléban

A Bietigheim lesz a Győri Audi ETO KC ellenfele a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének fináléjában, miután a szombati második elődöntőben 36-29-re legyőzte a Metz együttesét.

A három magyar kézilabdázót, Faluvégi Dorottyát, Háfra Noémit és a térdműtét után gyógyuló, így a keretből kimaradt Szikora Melindát foglalkoztató együttes döntőbe jutása révén az 1992-ben ezüstéremmel záró TV Giessen-Lützellinden után lesz ismét német csapat a legrangosabb európai klubsorozat fináléjában.

Eredmény, elődöntő:
SG BBM Bietigheim (német)–Metz HB (francia) 36–29 (14–15)
MVM Dome, v.: Jelena Vujacic, Andjelina Kazanegra (montenegróiak)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva