Párizs 2024

2024.07.06. 17:45

Gyulay Zsolt: már meghaladtuk a tokiói létszámot

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke büszke arra, hogy húsz nappal a rajt előtt már meghaladta a párizsi küldöttség létszáma a 2021-es játékokét. A magyar szövetség (MASZ) szombati tájékoztatása szerint ezúttal is sokoldalú csapat léphet majd pályára, mivel dobó, ugró, sprint, gátfutó, gyalogló, hosszútávfutó és többpróbázó versenyszámban is lesz érdekelt – a tartalékokkal együtt húsz magyar atléta lehet ott a párizsi olimpián. A szövetség közlése szerint a női vízilabdás keretben csak világbajnoki ezüstérmesek kaptak helyet.

MW

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

„Nem volt könnyű az idáig vezető út, hiszen egyes sportágakban a részvételt kiharcolni legalább akkora, ha nem nagyobb kihívás, mint jól szerepelni az olimpián” – nyilatkozta Gyulay Zsolt a MOB honlapján. 

A 178 sportolóval már most meghaladtuk a tokiói 173-as létszámot, és van rá esély, hogy még tovább nő a csapat létszáma. Fontos, hogy ez nem egyszemélyes küzdelem: a klubok, edzők és szakemberek mindennapi erőfeszítése nélkül nem születhetnének sikerek, és ezt a munkát nem lehet elégszer megköszönni, mint ahogy az anyagi hozzájárulást sem a kormányzat, az önkormányzatok és a támogatók részéről

– fogalmazott.

A csapat nagy része már felvette a nemzeti felszerelést, és a sportolók hétfőn ünnepélyesen fogadalmat tesznek - ez már az utolsó lépések egyike az utazás, és az év fénypontja, az olimpiai versenyek előtt.

A Mol-csoport – mint a hazai sportélet egyik legnagyobb szponzora – részéről Pantl Péter kommunikációs igazgató közölte: a MOB partnereként számos olyan sportoló mellett állhatnak majd képzeletben, akik már többször is bizonyítottak a Mol színeiben, mint például a most Bázelben ezüstérmet nyert Siklósi Gergely párbajtőröző, vagy a napokban a belgrádi úszó Eb-n 100 m-es pillangóban aranyérmes Milák Kristóf.

Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 1947. október 19-én indult el Magyarországon a TOTÓ, melyet éppen a magyar sportolók 1948-as londoni olimpiára való kijutása érdekében vezettek be. Hozzátette, előkészítették annak a lehetőségét, hogy idéntől az olimpia mellett már a paralimpiai versenyszámok közül is lehessen a magyar érintettségűekre fogadni.

Húsz magyar atléta indulhat

A magyar szövetség (MASZ) szombati tájékoztatása szerint ezúttal is sokoldalú csapat léphet majd pályára, mivel dobó, ugró, sprint, gátfutó, gyalogló, hosszútávfutó és többpróbázó versenyszámban is lesz érdekelt.

„Párizs fontos állomás, de nem cél, hanem eszköz” – emelte ki Gyulai Miklós, a MASZ elnöke. 

Változatlanul a 2026-os birminghami Európa-bajnokság és a 2028-as Los Angeles-i olimpia a fő célunk, mindent ennek szemüvegén keresztül nézünk. Párizs kapcsán helyezésbeli elvárásaink nincsenek, a cél, hogy atlétáink elégedetten térjenek haza a játékokról, és legyenek büszkék a saját teljesítményükre.

A mostani csapatból Oláh Barbara, Krizsán Xénia és Venyercsán Bence Rióban és Tokióban is ott volt az indulók között, míg Madarász Viktória és Helebrandt Máté karrierje negyedik olimpiáján szerepelhet. Második ötkarikás versenyére készülhet Kozák Luca, Halász Bence, Gyurátz Réka, Récsei Rita és Wagner-Gyürkés Viktória. Újonc lesz Bánhidi-Farkas Petra, Kerekes Gréta, Klekner Hanga, Molnár Attila, Nemes Rita, Rába Dániel, Takács Boglárka, Spiller Tiziana, Tóth Norbert és Varga Donát.

A legutóbbi, tokiói játékokon 19 magyar atléta vett részt.

Az atlétikai versenyekre augusztus 1. és 11. között kerül sor Párizsban.

Olimpiai kvótát szerzett magyar atléták:

Férfiak:
Molnár Attila (400 méter)
Halász Bence (kalapácsvetés)
Rába Dániel (kalapácsvetés)
Varga Donát (kalapácsvetés)
Helebrandt Máté (20 km gyaloglás)
Nők:
Takács Boglárka (100 és 200 méter)
Kozák Luca (100 m gát)
Kerekes Gréta (100 m gát)
Bánhidi-Farkas Petra (távolugrás)
Klekner Hanga (rúdugrás)
Gyurátz Réka (kalapácsvetés)
Récsei Rita (20 km gyaloglás)
Madarász Viktória (20 km gyaloglás)
Krizsán Xénia (hétpróba)
Nemes Rita (hétpróba)
Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m)
   Maratoni gyalogló vegyes váltó:
Oláh Barbara, Venyercsán Bence, Spiller Tiziana (tartalék), Tóth Norbert (tartalék)

Csupa vb-ezüstérmes a női vízilabdás keretben

 Csak világbajnoki ezüstérmesek kaptak helyet a párizsi olimpiára utazó 13 fős magyar női vízilabda-válogatottban.    

A magyar szövetség szombati tájékoztatása szerint a kapuban Magyari Alda és Neszmély Boglárka, centerben Parkes Rebecca és Mahieu Geraldine, kapásoldalon Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta és Faragó Kamilla, a balkezes oldalon Leimeter Dóra, valamint jobbkezesként Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya, bekkben Garda Krisztina, Rybanska Natasa és Horváth Brigitta alkotja a csapatot, valamennyien ott voltak februárban Dohában, ahol világbajnoki döntőt vívott az együttes.

A válogatottat Cseh Sándorral együtt irányító Mihók Attila elmondta, az a tizenhárom játékos utazik, akik mind ott voltak a vb-ezüstnél, megvan a tapasztalatuk ezzel az edzői stábbal, tudják, mire számíthatnak, és hogy a stáb mire számít tőlük.

A keret "éles bevetésen" állt össze, mivel a csapat már túlvan egy hét közös edzőtáborozáson a kanadaiakkal, az athéni Thetisz Kupa négy összecsapásán, és még az elmúlt három olimpiát megnyerő amerikaiakkal több kétkapus edzésen, valamint egy hivatalos összecsapáson.

Furcsa volt egy edzőtábor közben kijelölni a csapatot, de tudtuk, hogy most ez a feladatunk, még ha ez azzal is jár, hogy van, aki kicsit vagy éppenséggel nagyon szomorúan csinálja végig a hátralévő napokat

– jelentette ki Mihók Attila, aki a csapathirdetés dilemmái kapcsán megjegyezte: 

Ha a sportág jó helyen van, akkor ennek a döntésnek nagyon nehéznek kell lennie – mint ahogy az is volt.

Ami az olimpiai múltat illeti, 

a tizenháromból kilenc játékos ott volt a tokiói bronzérem megszerzésénél, újoncként Faragó Kamilla, Neszmély Boglárka, Mahieu Geraldine és Horváth Brigitta szerepel első olimpiáján. 

Komolyabb ötkarikás rutinnal csupán Keszthelyi Rita és Garda Krisztina rendelkezik. A válogatott tagjaként több rekordot tartó Keszthelyi lesz első magyar női vízilabdázó, aki a negyedik olimpiáján játszik azok után, hogy 2012-ben, Londonban először volt jelen. Garda Krisztina pedig csatlakozik a háromolimpiás hölgyek táborához (Drávucz Rita, Gangl Edina, Takács Orsolya, Szűcs Gabriella) - mindenki más másodszor szerepel Tokió után a játékokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva