Hírek

2008.06.22. 11:42

800 holttest a grozniji tömegsírban

Legalább 800 holttest van abban a tömegsírban, amelyet Cecsenföld fővárosában, Groznijban találtak - közölték emberi jogi aktivisták pénteken.

erdely.ma

„Egy helyi lakos értesítette Nurdi Nukadzijevet, Oroszország csecsenföldi emberi jogi képviselőjét, hogy Groznij keresztény temetőjében van egy hely, ahol legalább 800 civil holttestét földelték el 1995 januárja és októbere között”- közölte Nukadzijev szóvivője, aki szerint a bejelentő azzal az önkéntesekből álló csapattal dolgozott, amely összegyűjtötte és eltemette a holttesteket az 1995-ös háború idején.

Máig nincs hivatalos adat arról, hányan haltak meg a 11 évig tartó véres csecsenföldi konfliktusban, amely 1994-ben kezdődött, amikor az orosz hadsereg háborút indított a szeparatisták ellen. Jogvédő szervezetek szerint legalább 100 ezer civil halt meg. Az orosz hadsereg szerint 10 ezer orosz katonájuk vesztette életét a csecsenföldi harcokban. Jogvédő szervezetek szerint viszont ennél kétszer több katona halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva