Hírek

2008.06.30. 06:19

A dizájn körülvesz és felszabadít

Vasárnap tartják a dizájn világnapját. Somával a dizájn jelentőségéről és a hazai helyzetéről beszélgettük.

Kun Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="305"] Soma: mindenkinek meg kell találnia a saját stílusát
[/caption] – Ma tartják a design világnapját. Miért érdemes egy külön napot szentelnünk a designnak?
– Minden energia és rezgés, ami körülvesz minket. Ha megtaláljuk a saját stílusunkat, a minket jellemző formákat a világban, akkor abból is energiát nyerhetünk. A design a kreativitás, az önkifejezés eszköze.

– Saját életében mekkora hangsúlyt fektet erre?
– A lakásom is ennek megfelelően lett berendezve. A konyhám a retró egyik karakteres ágának, a pop-artnak a jegyeit viseli, a nappalim pedig ázsiai hatást kelt. Mindkettőnek megvan a funkciója, adott napszakban adott környezetre van szükségem.

– Említette a retrót. Szereti?
– A retró jó esetben nem más, mint a megtestesült önirónia. Ilyenkor lehet vicces, felszabadító, szórakoztató. Azonban a retrónak van egy másik oldala is, ha az ember túlzásba esik vele, a környezet könnyedén a múltba ránthatja. A múltbaragadás pedig rengeteg energiát emészt fel, így fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt.

– Magyarországon hogy állunk ezzel az egyensúllyal?
– Ez mindenkinek a saját kulturáltságától függ. Magyarországon sok helyütt sajnos jelen van a funkcionalista szemlélet. Az emberek nem

Spitzer Gyöngyi Soma

Született: 1966-ban született Debrecenben

Előadóművész, életszemléleti tanácsadó

Az Alföld Színjátszó Stúdiókban tanult színészetet, majd elvégezte a Jazz Konzervatóriumot, ahol 92-ben diplomázott jazz-ének szakon. 1999-től folyamatosan ír és publikál. 2002-ben állt össze jelenlegi zenekara, a Soma Jazz Most. 2003-tól 2006-ig a Megasztár tehetségkutató vetélkedő zsűritagja.

törődnek a külalakkal, csak azzal, hogy hasznosak legyenek a tárgyaik és a környezetük. Néha éreznek hiányérzetet a lelkükben. Ilyenkor van az, hogy raknak egy csipketerítőt a tévé tetejére.

– Nyugaton ez is máshogy van?
– Londonban például fantasztikus kultúrájuk van a kirakatoknak. Valóságos installációkat raknak ki az eladók az ablakokba, ezek az adott hely esszenciáját mutatják a külvilágnak. Nem az a cél, mint itthon, kirakni az aktuális akciós ruhát. Magyarország pedig az elfojtások országa. Hiába szól a design az önkifejezésről, ha hiányzik a képesség az elvonatkoztatásra, a belső és kulturális szabadságra. Legalábbis ez az én pszichológiai megközelítésem.

– Ha már a pszichológiánál tartunk: nemrég végzett a Miskolci Egyetemen, milyen tervei vannak a diplomájával?
– Nemsokára nyaralni megyek, ez lesz életem első háromhetes nyaralása. Ennek elején feldobom majd a kérdést, hogy merre visz tovább az életem. Majd igyekszem lazítani és kikapcsolódni. A válasz pedig majd előbb-utóbb az ölembe hullik. A szívem hajt a művészet és a zenélés felé, de nemrég két pszichológai állást is ajánlottak nekem, szóval lehet, hogy igazából arra visz az utam.

A Dizájn Világnapja

Vasárnap rendezik meg a Dizájn Világnapját. A világméretű megmozdulás az ipari formatervezésre és annak az életminőségre gyakorolt hatására szeretné felhívni a figyelmet. Rendezvények sora fogadja a dizájnereket és formaőrülteket világszerte, így Finnországban, Indiában, Japánban, Kanadában, Németországban is. Magyarország a Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére az Erzsébet téri dizájn piacon, a kortárs képző- és iparművészek vásárán, a WAMP-on ünnepli a világnapot.

Kun Tamás Spitzer Gyöngyi Soma Született: 1966-ban született Debrecenben

Előadóművész, életszemléleti tanácsadó

Az Alföld Színjátszó Stúdiókban tanult színészetet, majd elvégezte a Jazz Konzervatóriumot, ahol 92-ben diplomázott jazz-ének szakon. 1999-től folyamatosan ír és publikál. 2002-ben állt össze jelenlegi zenekara, a Soma Jazz Most. 2003-tól 2006-ig a Megasztár tehetségkutató vetélkedő zsűritagja. A Dizájn Világnapja Vasárnap rendezik meg a Dizájn Világnapját. A világméretű megmozdulás az ipari formatervezésre és annak az életminőségre gyakorolt hatására szeretné felhívni a figyelmet. Rendezvények sora fogadja a dizájnereket és formaőrülteket világszerte, így Finnországban, Indiában, Japánban, Kanadában, Németországban is. Magyarország a Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére az Erzsébet téri dizájn piacon, a kortárs képző- és iparművészek vásárán, a WAMP-on ünnepli a világnapot. Spitzer Gyöngyi Soma: mindenkinek meg kell találnia a saját stílusát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva