Hírek

2008.06.26. 11:47

A Fidesz–KDNP 15 százalékkal csökkentené a távhő áfáját

A távhő áfájának 20-ról 5 százalékra való csökkentéséről nyújt be törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP az Országgyűlésnek – jelentette be Soltész Miklós, a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MTI

A politikus szerint az áfa csökkentése átlagosan havonta háromezer forintos megtakarítást jelent a távfűtéses lakásban lakóknak. Magyarországon jelenleg 640 ezer távfűtéses lakásban közel 1,6 millió ember él, köztük sok a nyugdíjas és az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező – tette hozzá. A képviselő konkrét példája szerint egy újpalotai 68 négyzetméteres panellakásban lakó nyugdíjas házaspár 2008 februárjában 36 ezer 130 forintot fizetett a távhőért, míg a Fidesz–KDNP javaslatának elfogadása után idén téltől már csak 31 ezer 620 forint lenne a számla, vagyis több mint 4500 forintot takaríthatnának meg.

Soltész Miklós szerint a javaslatra, amely ősszel kerülhet az Országgyűlés elé, megvan a fedezet, hiszen az utóbbi időszak gázáremeléseiből származó áfabevétel-növekedés bőven kompenzálja a csökkentést. A kormánynak nem kell pénzt elvennie sem a családoktól, sem a nyugdíjasoktól – tette hozzá. A politikus elmondta: a világgazdaság radikális átalakulása miatt az energiahordozók ára tartósan magas maradhat, ezért ettől a hatástól meg kell védeni a szegényebb rétegeket. Minden európai kormány megpróbál tenni ezekért az emberekért, azonban úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-kormány nem akar megoldást találni, csak beszél a távhő árának csökkentéséről – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva