Hírek

2008.06.18. 17:03

A füstölő szomszéd orrom alá cigizik a balkonon

Olvasónk panaszolja: nem tudja használni erkélyét, mert dohányos szomszédja állandóan a mellette lévőn, azaz olvasónk orra alá füstöl. Az urat nagyon zavarja a füst.

Rados Virág

Ebben az esetben nincs mit tenni – sajnálkoztak a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Létezik ugyan a nemdohányosok védelméről szóló törvény, ez azonban csak a közös helyiségekre (munkahelyekre, intézményekre) vonatkozik. Itt valóban ki kell jelölni egy helyet a dohányosoknak, ahol füstellenes társaikat nem zavarják.

Örök probléma egyébként, hogy a cigarettázók passzív dohányzásra „kényszerítik” nemdohányzó társaikat. Régebben a repülőgépeken az egyik oldal dohányzó volt, a másik nem – de ez nem oldotta meg a gondot. Hiszen a nemdohányosok ugyanúgy belélegezték a füstöt. Most már nem szabad a repülőgépeken dohányozni, sőt, egyes vonatszerelvényeken sem. A tervezett törvény, miszerint minden vendéglátóhelyről kitiltják a cigarettázást, szintén nagy felzúdulást vált ki.

Az étterem-tulajdonosok félnek, hogy visszaesik majd a forgalmuk.
A fenti eset azonban másról szól. A szomszéd nem nyilvános vagy közös helyiségben, hanem saját tulajdonú erkélyén dohányzik. Törvény szerint ezért nem lehet őt elmarasztalni – mondja az ügyvéd. A probléma nem jogi, hanem kulturális jellegű. A kedves olvasó próbálja megbeszélni a dolgot a másik féllel. Megkérheti például, hogy ne őfelé fújja a füstöt, vagy amikor ő kint van, ne gyújtson rá. Nehéz dolog, mert a dohányos ember általában önző. Úgy érzi, neki joga van a káros élvezethez, és az már nem érdekli, hogy másokat is mérgez.

Ma már nálunk is van olyan helyi rendelet, amely szerint közterületen tilos a dohányzás. Az erkély nem ilyen, hiszen az valakinek a magántulajdona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva