Hírek

2008.06.24. 10:11

A mezőny legjobb hollandja az edző

Guus Hiddink a hollandokkal és a koreaiakkal Vb-n, az oroszokkal az Eb-n jutott elődöntőbe. Dénes Tamás sportszakíró jelenti a helyszínről.

BAMA

Most már nem lehet nem komolyan venni az oroszokat! Szenzációs játékkal rukkoltak elő a hollandok ellen, ezzel pedig meghódították Svájcot és Ausztriát. A torna előtt, bevallom, magam sem vettem nagyon komolyan Guus Hiddink szavait, aki arról beszélt, hogy az ő csapata lesz a 2008-as Európa-bajnokság görög válogatottja – főleg, hogy azután mondta ezt, hogy az év elején Bukarestben a román válogatott egy sima hármassal iskolázta le. De hol vannak már azok az idők! Meg azok, amikor az oroszok messzire kerültek az európai elittől?


Minek köszönhető a nagy felfutás? Alkalmasint a pénznek, a rendszernek, és a szakmai munkának együttvéve. Kevés szó esett eddig a tornán Guus Hiddink zsenialitásáról, de most eljött az ideje az ünneplésnek. Ez az ember egyszerűen zsenije az edzői szakmának.

Természetesen vannak nála eredményesebb trénerek is, akik sikerre vittek egy-egy nagy klubcsapatot vagy válogatottat. Hiddink azonban arra volt képes, amire csak kevesek, vagyis hogy minden aktuális csapatából kihozza a maximumot (sőt, ha nem törődünk a képzavarral), még annál is többet. 1998-ban világbajnoki elődöntőt játszott a holland válogatottal, 2002-ben ugyanoda elvitte a teljesen esélytelennek tartott dél-koreai válogatottat.

A 2006-os világbajnokságon túljutott a csoportkörön az ausztrálokkal (legalább akkora eredmény volt ez, mint az előző kettő!), most pedig megint a négynél jár az oroszokkal. (S hogy még tovább fokozzam az elődöntők citálását, 2005-ben a Bajnokok Ligájában is elődöntős volt a PSV-vel, más kérdés, hogy az eindhoveni csapattal 1988-ban pedig megnyerte a torna elődjét.)

Andrej Arsavin, akit az utolsó három tétmérkőzésén, az UEFA-kupa döntőjében, s itt két találkozón is a mérkőzés legjobbjának választott az európai szövetség felkért szakértője, nem ok nélkül mondta a bázeli elődöntő lefújása után: „A mezőny legjobb hollandja a mi edzőnk volt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva