Hírek

2008.06.19. 15:51

A világ leghosszabb koncertje

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál a világ leghosszabb koncertjének megrendezésére készül június 21. és 30. között. A kilenc napig tartó rendezvényen éjjel-nappal szórakoztatják a közönséget megszakítás nélkül. Eötvös József, Liszt - díjas gitárművész az esemény művészeti vezetője.

Hegedűs V. Rita

– Tavaly már felállítottak egy rekordot. Most annak a megdöntésére készülnek?

– 2007 nyarán a japánok rekordját döntöttük meg, ők akkor 184 órát játszottak, mi pedig 192 órával átvettük a vezetést. 2007 októberében viszont a kanadaiak 200 órát zenéltek, ezzel elvették tőlünk az első helyet. Most ismét megpróbáljuk visszahódítani a világ leghosszabb koncertjének címét azzal, hogy 9 napig fogunk egyfolytában játszani. Ez 216 órát jelent.De az igazi cél az, hogy együtt legyünk, összefogjunk, meghallgassuk egymást, és találkozzunk.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál a világ leghosszabb koncertjének megrendezésére készül június 21. és 30. között.
[/caption]

– Este 11 óra után csendrendelet van életben. Hogy sikerült megoldaniuk, hogy éjjel is játszanak?

– Úgy állítottuk össze a programot, hogy éjszakára kerüljenek a csendes művek. Szerencsére a különböző műfajok más hangerőt kívánnak. Ha valaki egy szál gitárral játszik, azt halkan is lehet. A hangosítást este 11-kor lejjebb vesszük, és csak reggel hangosítjuk föl ismét.

– Mi történik, ha elkezd esni az eső?

– Egy fedett, 10-szer 10 méteres színpadon játszunk, aminek a közepe védett, így természetesen játszunk tovább. Tavaly Japánban a Guinness koncert alatt földrengés volt. Egy idős bácsi zongorázott épp, amikor elindult a föld, és a zongora elkezdett legurulni a színpadról. Hátulról próbálták megfogni a hangszert, míg a bácsi a széket a lábával maga után húzva próbált tovább játszani. Ha a japánok a földrengések közepette is kitartottak, akkor mi a híres balatoni viharok között is játszani fogunk. Ha semmiképpen nem tudjuk tartani magunkat, akkor a Guinness szabályban benne van, hogy színpadot lehet váltani, tehát bemehetünk a Kisfaludy galériába. De az idő most javul, reméljük végig jó időnk lesz.

Egy másik rekordot is megkísérelnek megdönteni.

– Ha valaki nem tud ellátogatni, ezt a 216 órát élőben közvetítjük az interneten, a www.balatongitar.hu oldalon. Tavaly közel fél millióan nézetek minket a világhálón. Ha nem merül fel technikai probléma, akkor megdöntjük a megszakítás nélküli online közvetítés Guinness rekordját.

– Mit ajánl a közönségnek?

– Mindennap lesz különlegesség. Fellép többek között a Bergendy szalonzenekar, a Kaméleon Big Band, a Csík zenekar, a Kormorán Memory Band, a Shadow Hungary Band.

– Ön fog szerepelni?

– Nem játszom, csak szervezek. Ilyenkor már annyira fáradt vagyok, hogy a hangszeremet sem találom meg!

Azért lesz rockkoncert is

A fesztivál nem csak a rekordkisérletről szól, a klasszikus zene mellett jazz, latin, világzene, flamenco, könnyűzene és rock is hallható lesz. Délelőtt neves gitárművészek (Leo Brouwer, Szilvágyi Sándor, Csáki András és társaik) okítják a jövő gitárhőseit, illetve CD- és kottavásár, hangszerkiállítás várja az érdeklődőket, az este pedig a magas színvonalú koncerteké, igazi virtuózokkal (mint például Margarita Escarpa, Slava és Leonard Grigoryan, Leo Witoszynskyj, Szabó Sándor).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva