Hírek

2008.06.25. 16:56

Akár 67 évre is nőhet a magyar nyugdíjkorhatár

Lapértesülések szerint a Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal egy nyilvánosságra nem hozott munkaanyagban a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését javasolta a kormánynak, a jelenlegi 62 évről 67 évre.

N. M.

Daróczi Dávid kormányszóvivő cáfolta a felröppent híreket, kiemelve, hogy a kabinet nem tervezi a nyugdíjkorhatár emelését, és nincs is ilyen javaslat a kormány előtt. Hozzátette: a Nyugdíj és Idősügyi Kerekasztal – amelynek tagjai egyébként a kormánytól független szakértők – sem tett ilyen javaslatot.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy évtizedes távlatban valóban 67 évre emelkedik a

Nyugdíkorhatárok Európában

Norvégia 67 év

Írország 66 év

Ausztria 65 év

Németország 65 év

Olaszország 65 év

Lengyelország 65 év

Csehország 63 év

Magyarország 62 év

Szlovákia 62 év

Franciaország 60 év

Forrás: Oriens

nyugdíjkorhatár. Azonban szerinte nem mindegy, hogy ez milyen ütemben valósul meg. Az MSZOSZ elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy a 67 évre vonatkozó javaslat napvilágra kerülésével a kormány csak leteszteli a közvéleményt, és végül a 65 éves szint mellett dönt.

Magyarországon jelenleg a nyugdíjkorhatár egységesen 62 év. A nyugdíjba vonulás átlagos életkora, az úgynevezett nyugdíjazási korcentrum azonban csak 58,6 év, tehát átlagosan ennyi idősen fejezik be a magyarok az aktív munkát. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint elsősorban ez utóbbit kellene felfelé tornászni, és közelíteni a 62 évhez. Elmondása szerint a kormány egyelőre nem tervezi a nyugdíjkorhatár felemelését, a következő öt-hat évben a legfontosabb prioritás a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrum emelése lesz. Korózs Lajos elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 2 millió 962 ezer nyugdíjas van, de közel 3,2 millió nyugdíjat kell kifizetni, ugyanis több százezren annak olyanok, akik több jogcímen is kapnak nyugellátást. Például saját jogon is, meg özvegyi jogcímen is.

N. M. Nyugdíkorhatárok Európában Norvégia 67 év

Írország 66 év

Ausztria 65 év

Németország 65 év

Olaszország 65 év

Lengyelország 65 év

Csehország 63 év

Magyarország 62 év

Szlovákia 62 év

Franciaország 60 év

Forrás: Oriens -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva