Hírek

2008.06.28. 06:10

Akaratlanul is pazarlunk

Gátat szabna az akaratlan árampazarlásnak az Európai Bizottság. A testület a háztartási eszközök készenléti üzemmódját pécézte ki magának.

Hampl Márta

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] A takarékoskodás legegyszerűbb módja, ha nem a távkapcsolóval kapcsoljuk ki a berendezést.
[/caption] Új szabályozással csökkentené az Európai Bizottság az elektromos berendezések készenléti üzemmódban történő áramfogyasztását. Várhatóan július elején ülnek össze a tagországok szakemberei, hogy a lehető legszigorúbb határértékeket állapítsák meg. Az elképzelések szerint a szabályozás hatályba lépése után egy évvel már csak olyan szórakoztatóelektronikai és informatikai eszközök kerülhetnének forgalomba, amelyek óránként legfeljebb egy wattot fogyasztanak készenléti üzemmódban. Kivételt képeznének ez alól az úgynevezett információs képernyők, amelyek maximum két wattot fogyaszthatnának óránként. Előzetes becslések alapján ezzel a szigorítással Magyarország éves áramfogyasztását lehetne megspórolni Európa-szerte.

„A takarékoskodásnak van egy sokkal egyszerűbb módja is. Például tévénézés után ne a távkapcsolóval, hanem a nagygombbal kapcsoljuk ki a készüléket. Kikapcsoló gomb híján pedig használat után a konnektorból kell kihúzni  elektromos berendezésünket” – tanácsolja Orlay Imre műszaki szakértő. Persze vannak olyan háztartási készülékek is, amelyek üresjárata ellen nincs „gyógyír”. A néma villanycsöngő például tíz kilowatt áramot fogyaszt évente, ami a mai áramdíjjal számolva nagyjából 320 forintos kiadás csengőnként. Egymagában nem is tűnik soknak, de kétmillió háztartással számolva ez már 640 millió forintos többletbevételt jelent a villamos műveknek. Alattomos módon a fogyasztásunkat mérő villanyóra is „zabálja" az áramot. Sokan pusztán hanyagságból nem húzzák ki a dugaljat a konnektorból. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy ez a villanyszámlájukban is meg fog jelenni. A következőkben azokat a háztartási pazarlásokat gyűjtöttük össze, amelyek közül a legtöbb egy kis odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhető.

Parlagon heverő töltők
Több mint 200 ezer magyarországi háztartásban a mobiltelefonok töltői még akkor is be vannak dugva, amikor nem is töltik a készüléket. A szakszóval üresjárati áramfelvételnek hívott jelenség következtében ezek a felhasználók évenként és fejenként 1500 forinttal gazdagítják áramszolgáltatójukat. Ez országosan 3,75 milliárd feleslegesen befizetett forint, és 110 megawattóra elillanó energia. Mindezt egyetlen mozdulattal meg lehetne spórolni.

Drága időmérés
Duzzasztja a havi villanyszámla végösszegét a digitális kijelzőjű ébresztőóra, rádió, illetve videomagnó is. Ezek az elektromos berendezések ugyanis legkevesebb 1300 forinttal rövidítik meg tulajdonosukat évente anélkül is, hogy bekapcsolnák őket. Egymillió lejátszó esetében ez 1,3 milliárd forintos pluszkiadást és négyszáz megawattóra elfüstölt energiát jelent.

Pazarló lámpácskák
A számítógép monitorján éjjel-nappal világító fénypont 2500 forintba, a nyomtató lámpácskája újabb 1600 forintjába kerül tulajdonosának. A távirányítós televíziók vörösen izzó fénypontja pedig évente majdnem négyezer forintot vesz ki a családi kasszából. Ennek a pénzkidobásnak is könnyen véget vethetünk, ha használat után kihúzzuk a vezetékeket a konnektorból.

Búcsút inthetünk a villanykörtéknek?

Az Európai Bizottság energiatakarékossága nem merülne ki a készenléti üzemmód korlátozásában. Elképzelhető ugyanis, hogy Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonlóan tíz éven belül az Európai Unió háztartásaiból is eltűnnek a hagyományos égők. A 27 tagország szakértői szerint le kellene cserélni az összes 40 wattnál nagyobb teljesítményű villanykörtét energiatakarékos izzókra. Később pedig már 40 wattos világítótesteket sem lehetne használni. Az Európai Bizottság szerint a hagyományos égők kivonásával éves szinten az unióban összesen 45 milliárd kilowattórát lehetne megspórolni, ez nagyjából 10 millió háztartás éves összfogyasztásának felel meg. Az EU-ban jelenleg 4,2 millió égőt használnak el évente, ebből azonban mindössze félmillió energiatakarékos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva